După întâlnirea plină de căldură cu Radu Paraschivescu, un alt scriitor contemporan de marcă – de această dată Robert Şerban – a venit la Lugoj pentru a-şi lansa două dintre cele patru volume care i-au apărut în acest an. Lansarea volumelor „Puțin sub linie” şi „Livius Ciocârlie – Mai degrabă îmi vine să râd – Dialoguri de Robert Șerban” a avut loc joi, 10 decembrie 2015, în ambianţa aparte a „Colţului de Cultură” de la English Pub, devenit în ultima perioadă, graţie eforturilor amfitrionului Dan Haica, un adevărat club al artelor.
Robert Şerban, care revine la Lugoj după o pauză de cinci ani, a fost întâmpinat de un public foarte interesat de creaţia sa, un public avizat, cu care autorul a dialogat pe diverse teme, de la condiţia autorilor tineri şi literatura pe internet, la cuplarea sau… decuplarea literaturii româneşti de cea contemporană europeană, de la pariul pe Timişoara, ca viitoare Capitală Culturală Europeană în 2021, la culisele realizării unor emisiuni de televiziune culturale, dar care să aibă şi impact la public.
Dialogul, caracterizat de empatie şi bună ţinută intelectuală, a fost moderat cu tact de Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj.
După ce exegeţii Dorin Murariu (cu al său umor discret), Ela Iakab şi Simona Avram au pus foarte bine în valoare volumele autorului timişorean, acesta a mărturisit că, din punct de vedere editorial, 2015 a fost un an foarte bun pentru el.
„Am scos patru cărţi. La începutul anului mi-a apărut traducerea volumului de poezie Moartea parafină în limba franceză, făcută de un francez nativ şi prezentată la Târgul de carte de la Paris. Apoi, m-am hotărât să public lucrarea de licenţă, unde vorbesc depre 120 de artişti plastici timişoreni dintr-o genetraţie foarte importantă, cea a anilor ’80, care a contat şi contează enorm pentru Timişoara. Din această generaţie fac parte şi lugojeni, cum ar fi Constantin Răducan, mă bucur că în această seară este aici, de faţă. Apoi este această carte de poezie (n.r. – Puţin sub linie) pe care mi-am dorit-o şi care e ceva aparte. Poezia este jurnal, poezia este intimitate, şi în momentul în care ea interferează şi cu lucrurile tale extrem de personale, este un gest… la limită, ca să spun aşa. A patra carte este una mai năstruşnică, e un volum pe care l-am gândit atunci când universitarul Livius Ciocârlie a împlinit 80 de ani. Sunt două dialoguri, cu exact aceleaşi întrebări – n-am schimbat măcar un cuvânt! – realizate în 1997, şi apoi în 2005, în cadrul emisiunii „A cincea roată” din platoul Analog TV. A fost un experiment jurnalistic interesant, pe care îl propun cititorilor în volumul Mai degrabă îmi vine să râd” – spus Robert Şerban la întâlnirea cu lugojenii.
Întâlnirea cu Robert Şerban încheie seria lansărilor de carte pe 2015 organizate de Biblioteca Municipală Lugoj în colaborare cu „English Pub”.