Aproape 3000 de oameni din tot Timișul, dar și din județele învecinate Arad, Hunedoara și Caraș Severin au fost prezenți ieri, 7 august, la ediția cu numărul 48 a ”Nedeiii Românilor de Pretutindeni”, care pentru prima dată în istoria sa nu a mai avut loc în incinta Complexului Turistic Valea lui Liman, ci s-a derulat într-o zonă pitorească, pe Valea Fărășeștiului, aproape de Mănăstirea Românești.
În doar două săptămâni, principalul organizator, Primăria Comunei Tomești, a reușit să construiască o scenă impresionantă și să amenajeze un frumos loc străbătut de pârâul Fărășești.
Din toate punctele de vedere manifestarea a fost o reușită. Muzica populară de calitate și mâncărurile la minut servite de numeroșii comercianți prezenți au făcut deliciul tuturor participanților. Pe scenă au urcat soliştii Ramona Ilieşi Drăgan, Mirela Petrean, Otilia Radu, Andreea Astălaș Ursulescu, Lucian Drăgan și Dorinel Pârvoni Gavriluț alături de ansamblurile ”Doina Bihorului” din Ungaria și ”Bănățanul” din Găvojdia.
”Din punctul meu de vedere cred că a fost un eveniment reușit, cu de toate, muzică bună, mâncare pentru toate gusturile și multe altele. Vreau să mulțumesc tuturor participanților pentru prezența numeroasă și spiritul de civilizație de care au dat dovadă, dar și oamenilor legii, polițiști și jandarmi, care ne-au ajutat să nu avem probleme de trafic și au acționat impecabil în tot ce a ținut de păstrarea ordinii publice”, ne-a declarat Costel Medelean, primarul comunei Tomești.
La eveniment au fost prezenți și Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJT. Festivalul folcloric a debutat în anul 1973, când Teodor Chicinaș, primarul de atunci al Tomeștiului, a organizat prima ediție a Festivalului Muzicii și Dansului Popular, sărbătoare care mai apoi a primit numele de Nedeea Românilor de Pretutindeni.
La acea vreme, Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, era secretar cu propaganda în Timiş şi participa frecvent la această manifestare.