Satul Scăiuş, situat la 25 de kilometri de Lugoj pe drumul spre Reşiţa, i-a întâmpinat sâmbătă, 29 septembrie, pe pelerinii veniţi să se roage la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe.
Satul Scăiuş, situat la 25 de kilometri de Lugoj pe drumul spre Reşiţa, i-a întâmpinat sâmbătă, 29 septembrie, pe pelerinii veniţi să se roage la icoana Maicii Domnului cu Pruncul în braţe.
Icoana făcătoare de minuni de la Scăiuş a lăcrimat de două ori, la 30 septembrie 1934 şi la 15 octombrie 1934. Anul următor, în iunie 1935, la Scăiuş s-a deplasat însuşi episcopul de atunci al Lugojului, PSS dr. Alexandru Nicolescu, în fruntea unei comisii a Bisericii Greco-Catolice, pentru a certifica minunea. Desprea aceasta au dat mărturii scrise 144 de săteni de toate confesiunile, dar şi oameni ai bisericii. De atunci, în fiecare an, cu excepţia perioadei comuniste, când pelerinajele au fost interzise, credincioşii greco-catolici au parcurs cei 25 de km până la Scăiuş pentru devoţiunea la preasfânta icoană.
Anul acesta, ceremoniile religioase au început la ora 10, prin rugăciunea Sfântului Rozar, urmată de Sfânta Liturghie arhierească şi consacrarea la Prea Curata Fecioară. Sf. Liturghie a fost pontificată de PSS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, la altarul în aer liber din curtea bisericuţei unde, acum mai bine de 75 de ani, a lăcrimat icoana Preacuratei. Alături de Prea Sfinţia Sa s-au aflat, printre alţii, Mons. Angelo Pop, vicar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj şi parohul de Scăiuş, părintele Iulian Haşciar. Au participat preoţi şi credincioşi din Lugoj, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Deva, Orăştie, Radna, Bocşa, Târnova, Visag, Cărpiniş şi Uivar.
Numărul credincioşilor a fost mai mic ca de obicei, pentru că, de câţiva ani, Episcopia Unită de Lugoj a decis organizarea a două pelerinaje anuale la Scăiuş, unul la 15 August (de Sf. Maria Mare) şi altul toamna, care marchează strict lăcrimarea icoanei. Spre deosebire de alţi ani, vremea a fost foarte plăcută, ceea ce a făcut şi mai frumoase ceremoniile în aer liber.