Târgul liceelor, ediția 2018, și-a deschis porțile astăzi, 21 mai, pentru elevii de gimnaziu.
Organizat în fiecare an de către C.J.R.A.E. Timiș și I.S.J. Timiș, în parteneriat cu Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” și găzduit de Universitatea Europeană ”Drăgan”, evenimentul a reunit instituțiile de învățământ din Lugoj și împrejurimi.
Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” se înscrie în filiera teoretică și dispune de 140 de locuri la liceu, respectiv câte 28 pentru fiecare clasă de matematică-informatică, intensiv informatică; matematică-informatică, intensiv engleză; științe ale naturii cu predare în limba română și o clasă cu predare în limba germană; filologie, bilingv engleză.
”Cred că elevii ar trebuie să vină la Bredi pentru că avem unii dintre cei mai buni profesori din oraș, avem o grămadă de activități și proiecte educaționale și suntem un grup de elevi prietenoși, nu așa cum poate s-ar zice, fițoși, sau cum spun unii că la Bredi trebuie să iei ore. Nu, înveți de plăcere și cred că e un liceu foarte bun care te ajută pentru viitor”, a declarat Bianca Bredicean, elevă la Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu”.
Tot din filiera teoretică face parte și Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” care dispune, pentru anul școlar 2018-2019, un total de 140 de locuri, împărțite în clase de 28 de elevi, la specializările matematică-informatică intensiv; științele naturii, engleză intensiv; științele naturii; bilingv engleză-franceză și filologie, ucraineană.
”Colegiul Național ”Iulia Hasdeu” are posibilitatea de a vă ajuta atât la nivel educațional, prin calitatea competențelor profesorilor cât și posibilitatea de a învăța în laboratoare, de a participa la diferite acțiuni extrașcolare desfășurate prin Consiliul Elevilor și dezvoltarea profesională prin parteneriatele pe care le are liceul nostru. Elevii de aici sunt foarte deschiși față de colegii noi, iar profesorii ne ascultă părerea, ne ajută când avem nevoie”, a transmis elevilor de gimnaziu, Laura Ciobanu, elevă la C.N. ”Iulia Hasdeu”.
Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” oferă viitorilor elevi cursuri la zi, la profilul tehnic, 28 de locuri și 28 de locuri la Servicii. De asemenea, liceul dispune de 56 de locuri la învățământul profesional de stat, o clasă cu profilul Mecanică și una la Construcții, trei clase ce au cursuri la seral, profil tehnic, cu câte 28 de locuri fiecare și 56 de locuri la învățământul postliceal cu taxă.
”Dacă elevii vin la profesională, școală oferă 200 de lei lunar și școala are un parteneriat și cu Autoliv, care oferă încă 200 de lei, deci elevii primesc 400 de lei lunar. De asemenea, cum termină profesionala, ei pot să se și angajeze, au o meserie”, explică eleva Lorena Gregor, de la Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”.
O ofertă foarte bogată are și Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” care oferă viitorilor elevi 112 locuri la liceu, domeniile Electronică și automatizări, Turism și alimentație, Economic, trei clase a câte 28 de locuri la școala profesională, Industrie textilă și pielărie, Turism și alimentație și două clase a câte 28 de locuri la seral.
”Le-aș sugera copiilor de clasa a VIII-a să vină la noi pentru că sunt mai multe specializări, au de unde alege și pentru că este cea mai bună școală, cred eu, din Lugoj”, a declarat Andrada Pecora, elevă a Colegiului Tehnic ”Valeriu Braniște”.
La Târg a participat și Liceul Tehnologic ”Traian Grozăvescu” din Nădrag, care dispune de 28 de locuri la profilul tehnologic, 28 de locuri la profilul uman, cu frecvență redusă și 28 de locuri la seral.
”La noi la Liceul Tehnologic ”Traian Grozăvescu” din Nădrag poți să înveți mai multe, ai mai multe module din care înveți diferite lucruri și oamenii sunt foarte primitori, în sensul că poți să te înțelegi bine cu toată lumea. Ai ce să faci la noi la liceu”, a precizat Cătălina Dobra, elevă la liceul din Nădrag.
Viitorii liceeni s-au arătat interesați de instituțiile de învățământ ale căror cursuri le vor urma în curând și au discutat cu viitorii lor colegi, din generațiile mai mari, cu privire la opțiunile pe care le au la fiecare liceu.
”Aș vrea să merg la Hasdeu, cei de acolo m-au inspirat mai mult, îmi place oferta loc educațională”, a precizat Andreea Iasmina Borca, elevă în clasa a VIII-a.
”Nu știu încă la ce liceu o să merg. Mă gândesc să aleg între Bredi și Braniște, să văd ce clase au”, spune Dragoș Petcu, elev în clasa a VIII-a.
Organizatorii au pregătit pentru acest eveniment numeroase momente artistice, precum dansuri populare, dansuri de societate, poezie în grai bănățean și canto, ai căror protagoniști au fost elevi ai liceelor din Lugoj și Nădrag.