Cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu a fost prezent sâmbătă, 2 aprilie, la English Pub – Art Club, cu prezentarea noului său volum ”Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, apărut în acest an la Editura Humanitas. Evenimentul a mai cuprins prezentarea ediției a doua a romanului de succes ”Cu inima smulsă din piept” și un minirecital susținut la chitară de muzicianul Horea Silvio Crișovan, originar din Lugoj.
Iubitorii de carte, care au înfruntat ploaia torențială pentru a fi prezenți la eveniment, nu au avut ce regreta. O întâlnire cu Radu Paraschivescu în orașul lui natal depășește mereu cadrul ”strict”, dacă poate fi numit așa, al unei lansări de carte tradiționale, prin empatie și comunicarea firească, stabilită cu audiența. De altfel, amfitrionul Dan Haica a propus o discuție liberă cu Radu, care a venit, ca de obicei, cu amănunte savuroase din ”bucătăria” scriitorului, privind geneza diferitelor sale volume.
”Cu inima smulsă din piept” este un roman puternic și tulburător, despre intensa poveste de pasiune, dragoste și ură a viitorului rege Dom Pedro I cu Inês de Castro. După o vizită de documentare pe meleaguri lusitane, Radu Paraschivescu a redat magistral legenda ”unuia dintre cele mai importante și mai romantice cupluri din istoria umanității, lângă Romeo și Julieta sau Tristan și Isolda”.
Cartea se află de fapt la a treia ediție. Prima a apărut în România, în 2008, a doua în Portugalia și a treia este cea prezentată iubitorilor de carte lugojeni sâmbătă, la English Pub Art Club. Ambele ediții românești au văzut lumina tiparului la Editura Humanitas din Capitală.
”Traducerea romanului Cu inima smulsă din piept în limba portugheză a fost o surpriză. Aveam despre mine cvasicertitudinea că voi rămâne ultimul scriitor netradus, dar între timp, am scăpat de… povara asta. Cartea a apărut sub egida unei edituri portugheze care publică literatură română – Guerra Et Paz, prin mijlocirea unui traducător excepțional, Corneliu Popa, stabilit la Lisabona și prin intermediul Institutului Cultural Român, mai exact printr-unul din oamenii care nu mai sunt acum la post, Daniel Nicolescu, traducător din franceză și portugheză, dar și un foarte bun grafician. A doua ediție românească a fost cerută de publicul care nu a ajuns la prima, am zis că reeditarea ar fi o idee bună și iat-o, cu o copertă suficient de dramatică pentru grozăviile din carte și mai ales pentru finalul pe care nu-l voi divulga aici”, a spus autorul despre reeditarea romanului din anul 2008.
Cât despre volumul ”Noi suntem români (nimeni nu-i perfect)”, Radu a lăsat publicului plăcerea să-l descopere, făcând următorul comentariu cu privire la situațiile descrise: ”lucrurile nu trebuie luate foarte în tragic; e bine să le iei în serios, dar e bine să le iei în serios glumind. Din această categorie face parte și cartea de față”.
Seara a fost încheiată cu un recital de clasă susținut de un alt alt prieten al clubului de artă lugojean, Horea Silvio Crișovan. El a trecut cu ușurință de la o chitară la alta și de la compoziții proprii la Pink Floyd (piesa ”Mother” a fost dedicată mamei sale, prezentă la eveniment, în semn de prețuire pentru că i-a vegheat cei 49 de ani de viață). Desigur, nu a fost omisă creația legendarului chitarist Mark Knopfler de la Dire Straits, muzician care întrunește admirația unanimă a amfitrionului, a scriitorului invitat și a muzicianului. Tradiționala sesiune de autografe de la final s-a transformat, ca și în alte rânduri, într-un bun prilej de depănat amintiri lugojenești cu parfum nostalgic.