La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 7 iunie, la Lugoj s-a desfășurat manifestarea culturală ”Noapte de veghe eminesciană”.
Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul cultural din acest an, având tema ”Rugăciune”, a început, la ora 10, la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, unde un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a genialului nostru poet național, Mihai Eminescu, la împlinirea a 136 de ani de la trecerea sa în eternitate, urmată de recitaluri poetice și muzicale cu mesaje adresate divinității.
În deschidere Ioan Teca, organizatorul manifestării, a recitat poezia ”Rugăciune”. Apoi au adresat mesaje, au recitat din lirica eminesciană sau din propriile poeții: Nicolae Toma, Nicolae Silade, Remus Valeriu Giorgioni, Costel Simedrea, Dumitru Buțoi, Loredana Lupescu, Mirela Cocheci, Ana Caia, din Timișoara, Ioan Gligor Stopița, redactor șef al revistei Rapsodia din Sibiu și Vasile Barbu, președinte al Societății literar-artistice ”Tibiscus” din Uzdin (Banat, Serbia), care a prezentat numărul jubiliar, 400, al revistei omonime.
Programul poetic a fost a completat cu pricesne interpretate de eleva Anda Maria Seracin și grupul coral ”7 Sisters”, precum și cu poezii în grai bănățean recitate de elevii Ailin Stancu și Alexandru Vodă, iar în final a fost depusă o coroană de flori la bustul lui Mihai Eminescu, din apropirea bisericii.
Partea a doua a continuat, de la ora 17, la Cercul Militar Lugoj, unde au avut loc reprezentații culturale și artistice prin cântec, joc și poezie.
Acolo au mai recitat poezii: lt. col. (r) Gheorghe Busuioc, Cristina Zainea (Oravița), Lia Teodora Iacob (Arad), Daniel Luca, director al Editurii Castrum Tymes din Timișoara și deputatul de Timiș, Marcela Baș.
De asemenea, eleva Ana Orlescu a citit o scrisoare către Mihai Eminescu, iar elevii Maria Trif și Camelia Ulici au recitat poezii eminesciene, Ana Maria Vulpe și Lucas Barbu au recitat poezii în grai bănățean, Daria Covaci a interpretat o priceasnă, iar copiii de la ansamblurile folclorice ”Florile satului” și ”Susăneanța” au prezentat suite de dansuri populare bănățene.
”Am reușit să adun erudiția poetică din județele Timiș, Caraș-Severin Arad, Sibiu, din Uzdin-Banatul Sârbesc și cred că a fost o ediție încununată de succes. Tema actualei ediții, Rugăciune, nu a fost aleasă din întâmplare, ci pentru că am considerat că e nevoie de o apropiere de Dumnezeu, în această perioadă de mare dezbinare, mai ales în ultimul an, când ne-am separat de noi înșine, de aproapele nostru și este necesară o împăcare”, ne-a declarat Ion Teca.
După ce a mulțumit instituțiilor partenere care au ajutat la organizarea și reușita evenimentului, dintre care a menționa: Protopopiatul Lugoj și Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”, școlile gimnaziale lugojene Nr. 2 și ”Eftimie Murgu”, secțiunea militară ASTRA și Asociația literar-artistică ”Tibiscus” din Uzdin-Serbia, Ioan Teca a subliniat că această manifestare culturală de suflet va continua și anul viitor, cu sprijinul tuturor celor care simt românește și îl au ca reper de conștiință pe Mihai Eminescu.