La mai bine de patru ani de la punerea pietrei de temelie, muzeul dedicat pionierului aviaţiei mondiale, Traian Vuia, a fost inaugurat cu mare fast în comuna din apropierea Lugojului ce-i poartă numele.
La mai bine de patru ani de la punerea pietrei de temelie, muzeul dedicat pionierului aviaţiei mondiale, Traian Vuia, a fost inaugurat cu mare fast în comuna din apropierea Lugojului ce-i poartă numele.
Elicoptere, avioane uşoare, muzică de fanfară şi populară, sobor de preoţi, tăierea panglicii, vizitarea muzeului şi un simpozion, cu toate s-au dorit puncte de atracţie la inaugurarea de la care nu au lipsit oficialităţi locale şi judeţene.
Deschiderea festivităţilor a fost marcată, exact la ora 11, de zborul a trei elicoptere militare, care au survolat de două ori locul unde sute de persoane aşteptau deschiderea oficială a muzeului, în sunetele fanfarei Pro Amicitia din Timişoara.
La categoria discursurilor oficiale s-au înscris doar primarul comunei Traian Vuia, Iosif Barboni, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, deţinătorul de drept al muzeului din calitatea de conducător a instituţiei care a investit aproape trei milioane de lei în Punctul Muzeal ”Traian Vuia”.
Probabil emoţionat de seminificaţia momentului, Constantin Ostaficiuc a uitat data de azi, din moment ce a dorit să convingă mulţimea că inaugurarea muzeului are loc exact la patru ani de la sfinţirea pietrei de temelie, 25 martie 2008.
”Avem parte de o zi de sărbătoare pentru comuna Traian Vuia, pentru judeţul Timiş, pentru Banat şi, de ce nu, pentru România, pentru că cinstim memoria unuia dintre cei mai importanţi români care au existat, care a dus, prin realizările sale, faima României în intreaga lume”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
A urmat nelipsita slujbă preoţească de sfinţire a clădirii-muzeu şi un scurt program artistic susţinut de ansamblul de dansuri populare al comunei Traian Vuia, după care toţi cei prezenţi s-au îmbulzit în muzeu pentru a admira, în special, machetele avionului şi a unui elicopter purtând marca Vuia, dar şi alte exponate reprezentative pentru istoria aviaţiei româneşti.
Printre participanţii la manifestările de astăzi s-au numărt şi prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, deputatul Dorel Covaci, reprezentanţi ai armatei române, printre care şi căpitanul comandor Florin Ivana (comandantul escadrilei de elicoptere de la Giarmata), primari din mai multe localităţi, vecine sau mai îndepărtate, indiferent de culoarea politică şi locuitorii comunei Traian Vuia, veniţi cu mic, cu mare la eveniment.