La sfârșit de ”an școlar”, când administrația Boldea se pregătește să încheie mediile și să de-a bacul în fața miilor de lugojeni, edilul șef al Lugojului pare codașul clasei la mai multe capitole.
Calificativele primarului orașului de pe Timiș par să fie doar de “insuficient”, în timp ce al colegilor din comune tind spre titlul de șef al promoției.
De această dată, șase edili obțin un “foarte bine” la materia mediu, după o vizită a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul județean Timiș, care a verificat starea de salubrizare a cursurilor de apă de pe raza localităților Curtea, Pietroasa, Margina, Tomești, Mănăștiur și Făget.
“Continuăm acțiunea de verificare a stării de salubrizare a cursurilor de apă de pe raza localităților din județul Timiș, conform Ordinului Prefectului Județului Timiș nr. 229/08.04.2020 privind constituirea comisiei mixte de verificare la nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Timiș. În data de 22 aprilie s-au verificat cursurile de apă de pe raza comunelor Curtea, Pietroasa, Margina, Tomești, Mănăștiur și Făget, constatându-se o stare de salubrizare corespunzătoare, astfel de administrații publice locale și cetățenii săi putând constitui exemple pozitive, de conviețuire în comuniune cu natura”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Timiș.
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a tot atenționat autoritățile locale să ia măsuri, să verifice și să intervină pentru îndepărtarea gunoiului de pe malurile râurilor, pentru a evita antrenarea acestuia în cursul de apă și obturarea secțiunilor de scurgere, însă avertismentul acestora a intrat pe o ureche și a ieșit pe cealaltă.
Cu toate acestea, ABA Banat ține la mediu și a intervenit prima oară în luna februarie prin sistemul hidrotehnic Lugoj la igienizarea a 900 metri pe malul râului Timiș, în intravilanul municipiului Lugoj, între Podul de beton și Pasarela Leucuța, de unde au fost colectate deșeuri menajere, pet-uri, sticle, toate acestea însumând două tone de gunoaie.
În stilul propriu, primarul Francisc Boldea nu s-a simțit nici atunci responsabil de mizeria orașului, precizând că este treaba celor de la ABA să curețe malurile, iar acestea au devenit, în nici două săptămâni, o groapă de gunoi a orașului, fiind nevoie de încă o intervenție a angajaților Administrației Bazinale Apele Banat pentru o nouă salubrizare.
Nepăsarea edilului șef a adus anul trecut și o sancțiune usturătoare din partea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul județean Timiș, care a amendat Primăria Lugoj cu 10.000 de lei, conform art. 59 (1) lit. e) din Legea 211/2011, după ce au constatat, în urma sesizărilor, că în zona străzii Traian Vuia erau abandonate deșeuri amestecate (deșeuri menajere, deșeuri provenite din construcții etc).