Deşi în urmă cu o săptămână primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, declara că nu sunt probleme cu ambrozia, o buruiană cu potenţial alergen ridicat, la un tur al oraşului se poate observa cu ochiul liber planta care provoacă alergii.
Deşi în urmă cu o săptămână primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea, declara că nu sunt probleme cu ambrozia, o buruiană cu potenţial alergen ridicat, la un tur al oraşului se poate observa cu ochiul liber planta care provoacă alergii.
Strada Timişoarei – blocurile militare, Cotu-Mic, zona gării, cartierul Balta Lată sau strada Cloşca, sunt doar câteva dintre zonele care se confruntă cu acest fenomen, după cum puteţi observa din galeria foto.
„Deocamdată nu am avut o problemă din acest punct de vedere, dar i-am atenţionat pe cei de la Serviciul Sere şi Zone Verzi Public să intervină imediat ce apare acest fenomen. Aceştia verifică în mod constant toate zonele, în principal ieşirile spre Tapia, Herendeşti şi Victor Vlad Delamarina, iar dacă apare vreo problemă, ei ştiu ce au de făcut. De asemenea, va trebui ca în şedinţa Consiliului Local să stabilim şi o sancţiune drastică pentru cei care nu iau măsuri de combatere a acestei plante. Deocamdată, nu am avut acest fenomen la noi”, declara primarul municipiului, Francisc Boldea, în urmă cu o săptămână.
Şefa Serviciului Sere şi Spaţii Verzi spune că nu ştie de existenţa acestei plante şi nici nu a fost vreodată atenţionată să intervină în momentul în care sunt descoperite zone cu astfel de probleme.
„Ce ambrozie? Ce alergie? Am jumătate din efectivul pe care l-am avut până acum doi-trei ani când puteam să fac tot felul de chestii. Acum fac şi eu ce pot şi cât pot. Despre ambrozie n-am auzit nimic, habar nu am de ea. Acum aud prima dată de la dvs. Probabil că domnul primar a uitat să-mi spună, o fi avut o discuţie cu dvs., dar a uitat să-mi spună. Am avut alte urgenţe de rezolvat săptămânile astea. O să am o discuţie cu domnul primar şi vă promit că o să luăm măsuri şi o să rezolvăm problema”, a declarat şefa Serviciului Sere şi Spaţii Verzi Lugoj, Angela Neagoe. Specialiştii recomandă smulgerea din rădăcini a ambroziei înainte ca inflorescenţele să ajungă la maturizare, deoarece acestea provoacă alergii la nivelul căilor respiratorii.
În Timişoara, necurăţarea terenurilor de către cetăţeni „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 lei şi 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 pentru persoanele juridice “, anunţă municipalitatea.
Cum se manifestă alergiile?
Ochii roşii, nasul înfundat, buzele umflate sunt doar câteva dintre simptomele care apar din cauza alergiei la ambrozie. Cei care se ştiu alergici la polen, bolnavii de astm bronşic sau care au probleme cu granda tiroidă e bine să stea cât mai departe de această plantă. Persoanele cu sensibilitate la ambrozie ar trebui să iasă cât mai rar din casă în perioada critică, iar la întoarcere să-şi scuture bine hainele. Cel mai evident şi deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, care durează între două şi trei săptămâni şi care nu cedează la un tratament obişnuit. Aceasta este asociată cu strănutul în rafale şi cu senzaţia de nas înfundat”, a explicat dr. Emanuela Năsuia, medic de familie.
Tot mai mulţi pacienţi alergici
Medicii de familie din Lugoj spun că în ultimii ani numărul pacienţilor care sunt alergici la ambrozie e tot mai mare.
„Pot să vă spun că în ultimii ani, numărul pacienţilor alergici la această plantă a crescut. Lunile august şi septembrie determină cele mai multe îmbolnăviri, pentru că în această perioadă planta înfloreşte. Mulţi dintre pacienţii cu rinite alergice, după circa trei ani, se îmbolnăvesc de astm. În ceea ce priveşte anul acesta, încă nu am avut foarte mulţi pacienţi alergici la ambrozie, însă ne aşteptăm ca la sfârşitul lunii august, începutul lui septembrie, să vină tot mai mulţi pacienţi”, a mai adăugat dr. Emanuela Năsuia.
“Anul trecut am ajuns cu fetiţa la spital, tocmai din cauza acestei plante. Am stat trei zile în spital, cu fluturaşul în mână, am venit acasă şi după două zile, am ajuns din nou la spital, unde am stat încă o săptămână. Tratamentul este scump, iar la chinul prin care a trecut copilul nici nu vreau să mă gândesc”, ne-a spus o mămică.
{gallery}ambrozie_22082013{/gallery}