Creştin ortodocşi români se pregătesc să sărbătorească mâine Naşterea Sf. Ioan Botezătorul, cel care a propovăduit oamenilor venirea Mântuitorului.
Tot la această dată, 24 iunie, sunt sărbătorite şi Sânzienele, sinonime cu Drăgaicele, care își au originea într-un străvechi cult solar şi se manifestă, potrivit superstiției, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul.
În tradiţia populară, Sânzienele sunt de fapt zâne, femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.
În satele din zona Lugojului, oamenii au obiceiul ca astăzi să meargă pe câmp şi să adune Sânziene, o floare gălbui – verzuie, cu care-şi împodobesc porţile şi uşile caselor.
Legenda spune că dacă nu sunt sărbătorite, Sânzienele se răzbună şi pocesc gura femeilor care uită de ele.
Tot mâine, ele se prind în horă și dau puteri deosebite florilor și buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile.
În popor se crede că în noaptea Sânzienelor zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ.
Ele cântă și împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulțesc păsările și animalele, tămăduiesc bolnavii sau apără semănăturile de grindină.
Sânzienele reprezintă și un prilej de întâlnire a tinerilor ce doresc să-și unească destinele, o sărbătoare a iubirii, cinstită cu cântec și joc.