Ofiţerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au fost prezenţi miercuri, 9 decembrie, la un seminar cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din Lugoj, găzduit de Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu”, ce a avut ca temă principală prevenirea şi stingerea incendiilor în blocurile din cartierele lugojene.
La întâlnire au fost prezenţi 18 preşedinţi şi administratori din asociaţiile de blocuri, în frunte cu Vasile Lazăr, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Lugoj.
Maiorul Florin Potârnichie (ofiţer în cadrul serviciului protecţie, pregătire, educaţie preventivă a populaţiei) ajutat de plutonierul major Sergiu Monu (serviciu prevenire) a prezentat un curs, cu instrucţiuni de prevenire şi stingere a incendiilor în apartamente şi spaţiile comune.
Accentul a fost pus pe pe măsurile care pot fi luate pentru evitarea incendiilor mai ales în apartamentele din blocuri şi pe conştientizarea situaţiilor grave care pot să apară.
Ajutaţi de o proiecţie asistată de calculator, ofiţerii au prezentat punctual cele mai periculoase aparate şi obiceiuri, care, în lipsa unei conduite preventive, pot duce la dezastre.
Neglijenţa şi intervenţiile neautorizate la butelii, la instalaţiile electrice, la aparatele de climatizare, la frigidere sau întreţinerea acestora în stare nesigură, ţigările aruncate în coşurile de gunoi sau uitate aprinse în scrumieră, lângă mobilier, radiatoarele lăsate lângă perdele sau materiale uşor inflamabile, instalaţiile nepotrivite din bradul festiv, artificiile aprinse la diverse manifestări, pot produce incendii devastatoare.
În toate aceste situaţii au fost prezentate măsurile ce trebuie luate pentru evitarea unor eveniment nedorite.
“Neglijenţa şi neluarea măsurilor necesare de prevenire este principala cauză a incendiilor. O atenţie deosebită trebuie acordată instalaţiilor electrice. 60% dintre incendii sunt declanşate de la scurt-circuitările care apar pe instalaţiile electrice necorespunzătoare sau improvizate”, a precizat maiorul Florin Potârnichie.
Cei prezenţi au fost instruiţi cum se acţionează în cazul unui incendiu în apartamente şi cum se foloseşte un instinctor (valabilitatea conţinutului este de doar un an).
În ultima parte a întâlnirii ofiţerii ISU Timiş au prezentat un grupaj video despre folosirea practică şi în ce condiţii a celor trei tipuri de instinctoare existente (cu praf, cu spumă şi cu zăpadă carbonică).
La seminar a fost prezent şi Dan Vâţ, din cadrul Poliţiei Locale care a scos în evidenţă domeniile de acţiune şi răspundere a instituţiei pe care o reprezintă (ordine publică, disciplina în construcţie, afişaj stradal, autorizaţii comerciale, protecţia mediului, circulaţie rutieră, evidenţa populaţiei) şi a recomandat sesizarea problemelor din cartiere la numărul 0256 / 353 324, un dispecer urmând să comunice şi să alerteze patrulele de intervenţie, care vor lua măsurile legale.