În prezența a numeroși lugojeni, din rândul cărora au făcut parte profesori, doctori, oameni de cultură, cadre militare active și în rezervă, dar și oficiali locali și județeni, înmormântarea, cu onoruri militare, a profesorului Nicolae Streian, veteran de război și Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj, a avut loc miercuri, 28 august, de la ora 9, în Cimitirul Ortodox de pe strada Făgetului.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de preoții militari Emanuel Gafița, de la Batalionul 691 Artilerie Antitanc ”General Ion Dragalina” Lugoj și Andrei Chiriliuc, de la Brigada 18 Cercetare-Supraveghere Timișoara, împreună cu preotul paroh, Protopop Onorific, Ioan Cerbu și preot prof. dr. Vasile Muntean, răspunsurile fiind date de Corul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”, dirijat de prof. Alina Bogoevici.
La ceremonia religioasă au luat parte: prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, fostul parlamentar de Timiș, Sorin Stragea, primarul interimar al Lugojului Adrian Serendan, col. Virgil Florescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Timișoara, lt. col. Cristian Țecu, comandantul Batalionului 191 Infanterie Arad și lt. col. Romeo Dacian Buhai, comandantul Batalionului 691 Artilerie Antitanc ”General Ion ” Lugoj. Despre viața și prodigioasa activitate a regretatului profesor, veteran de război și colonel în rezervă Nicolae Streian, au vorbit cei doi preoți militari, iar apoi lt.col.(r) Gheorghe Busuioc a recitat o poezie din creația proprie, dedicată celui dispărut.
La sfârșitul slujbei, sicriul învelit cu Drapelul Național a fost condus pe ultimul drum de către cei prezenți, iar o gardă militară, alcătuită din două plutoane, unul de la Lugoj și celălalt de la Timișoara, a prezentat onorul. După o altă scurtă slujbă și salvele de arme, ceremonia funerară s-a încheiat cu depunerea sicriului în mormânt.
Nicolae Pavel Streian s-a născut în data de 4 ianuarie 1924, în satul Gladna Română, comuna Fârdea. A absolvit atât Academia Teologică din Caransebeș, cât și Facultatea de Matematică-Fizică a Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. Timp de 35 de ani a predat matematica la prestigioase instituții de învățământ din Lugoj, precum Liceul ”Coriolan Brediceanu”, Liceul “Iulia Hasdeu” și Școala Gimnazială Nr. 2.
Pe lângă munca la catedră a avut și o bogată activitate extrașcolară, fiind membru activ al Corului Ion Vidu, condus de maestrul Dimitrie Stan și al Corului Cadrelor Didactice, condus de prof. Octavian Bacău.
A jucat în numeroase piese de teatru prezentate pe scena Teatrului Municipal Lugoj. A activat în cadrul Cercului Pedagogic al Profesorilor de Matematică și a fost membru al Societății de Științe Istorice.
A fost membru al Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România, precum și al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala ”Gl. Bg. Erou Dimitrie Petrescu Tocineanu” Lugoj.
Nicolae Streian a fost ultimul supraviețuitor, dintre veteranii de război, care a participat la luptele de la Păuliș, din județul Arad, în anul 1944. A fost desemnat Cetățean de Onoare al localității Păuliș, precum și Cetățean de Onoare al comunei Fârdea, în calitate de veteran de război și personalitate a localității. A fost primul cetățean onorat cu distincția ”Cheia Orașului Lugoj”, pentru întreaga activitate în slujba comunității lugojene.
Într-o ședință extraordinară, din 21 octombrie 2021, i-a fost acordat și titlul de ”Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și pentru prodigioasa activitate didactică desfășurată în municipiul Lugoj în decurs de 35 de ani”.
De asemenea, Nicolae Pavel Streian a fost decorat de către președintele României, Emil Constantinescu, cu medalia ”Crucea Comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa!