Casa Bredicenilor, devenită neîncăpătoare pentru eveniment, a fost gazda generoasă a inaugurării Festivalului Lugoj Clasic, 2018. Ajuns la ediţia a treia, festivalul este deja un reper al culturii lugojene şi naţionale, pus sub egida Anului Centenar – România, 100 de ani de la Marea Unire.
De altfel, la iniţiativa directoarei artistice a festivalului, mezzosoprana Aura Twarowska de la Opera de Stat din Viena, oaspeţii au fost întâmpinaţi la intrare de un frumos panou realizat din 500 de trandafiri, care formau logo-ul „România 100”.
În deschiderea au vorbit Aura Twarowska, recent intrată în rândurile Academiei Româno – Americane de Arte şi Ştiinţe, primarul Francisc Boldea (Primăria Lugoj fiind finanţatoarea evenimentului), Romaniţa Jumanca, preşedinta Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Timiş (instituţia judeţeană finanţatoare), precum şi Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale Lugoj, ca gazdă, din partea Casei Bredicenilor.
A urmat vernisajul expoziției de fotografie ”Lugojul din noi – Ipostaze citadine” semnată de Aurel Jurubiţă, prezentată de jurnalistul şi scriitorul Cristian Ghinea.
„Nu mă plictisesc niciodată să prind în cadru aceleași locuri, e o provocare pentru mine să le surprind în cât mai diverse ipostaze, de obicei natura este inepuizabilă în a crea o ambianță mereu surprinzătoare și astfel locurile pe lângă care trecem zilnic și pe care mulți le consideră banale în tumultul cotidian, devin uneori spectaculoase sub un cer sau o lumină mai aparte. Succesiunea anotimpurilor, fenomenele naturale mai rare iarăși sunt oportunități pentru fotografii reușite. Personal, dintre anotimpuri iubesc să surprind toamna în toată splendoarea ei, datorită bogăției de culori. Ceața este pentru mine iarăși un fenomen care mă scoate din casă la fotografiat indiferent de dispozitie, sunt fascinat de fotografia în condiții de ceață, în special în natură”, a spus Aurel Jurubiţă.
Artistul fotograf a explicat şi cum a ales titlul expoziţiei.
„Fotografia inseamnă pentru mine lumină și culoare. De aici mi-a venit și ideea numelui expozitiei: Lugojul din noi. Fiecare trăim aici, iubim Lugojul, îl purtăm în suflet. Il vedem însă diferit. Imaginea orașului vine pentru fiecare din interiorul nostru. Pentru mine Lugojul poartă culoarea din pozele mele”, s-a destăinuit autorul.
A urmat, în notă forte fortissimo, recitalul lui George Relu Proca – bariton, prim solist al Operei Naționale Române Timișoara ( Marele Premiu al Concursului Internațional de Canto “Sabin V. Drăgoi”, Timișoara 2017), o „voce de Scala Milano” care a încălzit atmosfera. Un cadou special dedicat audienţei a fost „Cântecul haiducesc” al lui Tiberiu Brediceanu.
Proca a fost acompaniat la pian de Angela Balici, de la Opera Națională Română Timișoara.
”Dacă Timișoara este o mică Vienă din punct de vedere cultural, de ce să nu facem din Lugoj echivalentul unui Salzburg cultural?” spunea Aura Twarowska. Seara deschiderii ediţiei a treia – Lugoj Clasic a dovedit că se poate.