Flăcări mari au putut fi văzute pe toate dealurile care înconjoară Tapia, Măguri, Hodoş, Sacoşu Mare, dar şi pe malul râului Timiş, la Lugojel.
Zeci de focuri au fost aprinse în seara zilei de duminică în satele din apropierea Lugojului. Flăcări mari au putut fi văzute pe toate dealurile care înconjoară Tapia, Măguri, Hodoş, Sacoşu Mare, dar şi pe malul râului Timiş, la Lugojel.
Prin acest obicei oamenii marchează intrarea în Postul Paştelui, însă el are şi un caracter mistic simbolizând îndepărtarea spiritelor rele din perimetrul unde locuiesc aceste comunităţi.
”Tradiţia focului se pierde în timp de sute de ani. Prin foc se îndepărtează spiritele rele de lângă sat. Este prima zi când se montează toaca, aceasta având acelaşi rol ca şi strigăturile peste dealuri”, declara un localnic din Tapia.
Priveghiul, cum mai este denumit acest ritual al focului, se face în special cu lemne, anvelope uzate sau tulpine de porumb.
Credinciosii ortodocşi au intrat de astăzi într-unul dintre cele mai aspre posturi ale anului – Postul Pastelui. Acesta se încheie cu o zi înainte de Paşte, mai exact pe 14 aprilie.