Marţi seară, la Muzeul de Artă din Timişoara, a avut loc vernisajul expoziţiei „Restituiri – Istoria unui meşteşug” care reconstituie prăvălia şi atelierul ceasornicarului şi bijutierului Petru Kindlein din Lugoj, în care meşterul şi-a desfăşurat activitatea
Marţi seară, la Muzeul de Artă din Timişoara, a avut loc vernisajul expoziţiei „Restituiri – Istoria unui meşteşug” care reconstituie prăvălia şi atelierul ceasornicarului şi bijutierului Petru Kindlein din Lugoj, în care meşterul şi-a desfăşurat activitatea în prima jumătate a secolului XX. Evenimentul a fost urmat de un concert al formaţiei Acoustica în ceainăria Cărtureşti.
Ceasornicarul Petru Kindlein şi-a urmat vocaţia de meşteşugar cu mândrie, respect pentru meserie şi, în vremuri tulburi şi schimbătoare, chiar cu un soi de îndârjire. Din fericire, nepotul său, Emil Kindlein, a reuşit să recupereze o adevărată comoară ascunsă în podul casei părinteşti din Lugoj: cufere cu ceasuri vechi, lăzi de scule, pliante de epocă, ba chiar şi firma fostei ceasornicării a bunicului. Emil Kindlein se mândreşte cu calitatea de urmaş al unui meşteşugar respectat al oraşului, într-o perioadă când Lugojul era renumit prin breslele meseriaşilor săi.
Diversitatea este elementul care uimeşte încă de la început: orologii de toate felurile şi toate epocile, de la ceasuri Schwarzwald de la 1870 şi până la ceasuri de mână ruseşti din anii ’70, ceasuri cu cuc, ceasuri de lemn, pendule, deşteptătoare, orologii de precizie etc. Toate acestea au făcut parte din atelierul ceasornicarului Petru Kindlein, care şi-a luat certificatul de meşter ceasornicar la 1 august 1926!
Expoziţia va fi deschisă până la 1 aprilie şi poate fi vizitată zilnic, între orele 10 şi 18, mai puţin lunea.