Timp de două săptămâni, 14 elevi din clasa a X-a de la domeniul Turism din Colegiul „V. Branişte” au desfăşurat stagiul de pregătire practică în localitatea Weimar din Germania în cadrul proiectului european Leonardo da Vinci.
Cei 14 elevi au format trei echipe, astfel că stagiul de pregătire practică s-a desfăşurat la Hotelul Dorint ****, Hotelul Leonardo*** şi la Centrul de informare turistică din Weimar.
Adolescenţii au asistat la activităţi care se desfăşoară în holul unui hotel – întâmpinarea clienţilot etc, au fost învăţaţi care este legătura dintre departamentele unui hotel – bucătărie, restaurant, curăţenie etc.
Alţi elevi au lucrat în restaurant, pe partea de întâmpinare şi servire a clienţilor, iar cei care au făcut practica la punctul de informare turistică au învăţat mai multe despre relaţionarea cu clienţii şi au ajutat la organizarea de evenimente.
Pe lângă pregătirea practică elevii au beneficiat şi de un interesant program cultural: vizitarea obiectivelor culturale din Weimar, casa lui Goethe, Muzeul Goethe, vizitarea Erfurtului – capitala regiunii Thuringia, vizitarea oraşului Eisenach şi a castelului de la Warburg aflat în Patrimoniul mondial UNESCO. A fost vizitat oraşul Jena prin grija Asociaţiei Lugoj – Jena. De asemenea, a fost vizitat şi Memorialul din cadrul fostului Lagar nazist de la Buchenwald.
„Această experienţă m-a ajutat foare mult pe plan profesional, dar şi cultural. Am cunoscut oameni foarte dispuşi să ne înveţe multe lucruri – tutorii de la practică şi de la Centrul GRONE – fiind drăguţi şi primitori. Locurile şi obiectivele turistice vizitate au meritat tot timpul petrecut de noi la Weimar. Sunt foarte bucuros că am avut oportunitatea de a participa la acest proiect” a declarat elevul Andrei Condreţ.
„Din cele şase fluxuri programate în cadrul proiectului Leonardo da Vinci, două s-au desfăşurat în Germania, fiind o experienţă interesantă în industria hotelieră, mai ales pentru faptul că elevii au avut ocazia să desfăşoare stagiul de pregătire practică într-un hotel de patru stele, respectiv într-un hotel de trei stele unde condiţiile au fost foarte stricte.
Partenerii germani s-au declarat mulţumiţi de modul în care elevii au făcut faţă cerinţelor locurilor de practică, astfel că există o disponibilitate reciprocă de a continua colaborarea pe noi proiecte europene”, a precizat prof. Ciprian Blaj, managerul proiectului.
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii, Programul sectorial Leonardo da Vinci cu suma de 231.316 euro.
{gallery}braniste{/gallery}