„Safer Internet Day” are loc pe data de 7 februarie şi este sărbătorită în 65 de ţări din întreaga lume. Şi la Lugoj, ”Ziua siguranţei pe Internet” a fost marcată marţi, 7 februarie, cu începere de la ora 9.15, sub deviza ”Descoperiţi lumea digitală împreună! Conexiune între generaţii”.
„Safer Internet Day” are loc pe data de 7 februarie şi este sărbătorită în 65 de ţări din întreaga lume. Şi la Lugoj, ”Ziua siguranţei pe Internet” a fost marcată marţi, 7 februarie, cu începere de la ora 9.15, sub deviza ”Descoperiţi lumea digitală împreună! Conexiune între generaţii”.
Acţiunea, organizată de Biblioteca Municipală Lugoj – Programul „Biblionet”, în parteneriat cu Şcoala Generală Nr. 4 din Lugoj, are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora în legătură cu pericolele navigării nesupravegheate pe Internet. La activitate, au participat elevi ai Şcolii Generale Nr. 4, clasa a IV-a B, coordonaţi de prof. Vasile Alexandru Pauliş şi din clasa a III-a A, coordonaţi de prof. Iuliana Buzatu.
„Dorim să-i învăţăm pe elevi să utilizeze internetul corect. Este ceva specific secolului al XXI-lea şi nu are rost să le interzicem elevilor să folosească internetul, dar trebuie să înveţe să-l folosească corect. Pentru această zi, copiilor le-au fost create nişte conturi şi aceştia au putut să comunice cu colegii lor care s-au aflat la şcoală şi de asemenea, cu copiii din Focşani, cu care au un parteneriat”, a declarat Vasile Alexandru Pauliş, profesor la Şcoala Generală Nr. 4.
Copiii au utilizat instrumente TIC uşor de înţeles, specifice vârstei: de la instrumente simple, cum ar fi Paint, Word, Power Point, la instrumentele de dezvoltare de aplicaţii informatice, regăsite în tehnologia .net. Aceştia au experimentat comunicarea prin Internet – elevii şi-au apelat părinţii şi bunicii prin messenger şi mail pentru a le demonstra că sunt conştienţi de pericolele Internetului. Ei au dat accept doar adevăraţilor prieteni!
„Pentru mine, internetul este o sursă de cunoaştere, cu ajutorul căreia putem să învăţăm foarte multe lucruri. Cu toate acestea, nu este bine să stăm foarte mult în faţa calculatorului, deoarece ne-ar putea fi afectată vederea. Dacă ştim să-l folosim cu măsură, nu ne poate face niciun rău”, este de părere Sorina Şutac, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Nr. 4.
De asemenea, cei prezenţi la activitate au citit de pe Internet povestea educativă „Pădurea nesfârşită”, din care copiii învaţă să ceară permisiunea părinţilor înainte de a folosi computerul, să păstreze parolele secrete, să deschidă numai e-mailuri de la oamenii pe care îi cunosc, să vorbească întotdeauna cu părinţii dacă apar probleme, să folosească computerul doar o oră pe zi, să nu îşi spună numele sau să îşi dea adresa pe Internet şi să stabilească împreună cu părinţii ce pagini pot vizita pe Internet.
De la ora 12, la manifestare vor mai fi prezenţi şi elevii clasei a VII-a de la Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu”, coordonaţi de prof. Dorin Murariu, care vor primit sfaturi utile despre cum pot accesa în siguranţă diferite programe, site-uri şi reţele de socializare.