Joi, 20 septembrie, un public numeros şi entuziast i-a dovedit pictorului lugojean Cristian Harca faptul că are mulţi prieteni, care au venit pe o vreme de frig şi ploaie pentru a-i fi alături la primul său vernisaj la Galeria ProArte din Lugoj.
Joi, 20 septembrie, un public numeros şi entuziast i-a dovedit pictorului lugojean Cristian Harca faptul că are mulţi prieteni, care au venit pe o vreme de frig şi ploaie pentru a-i fi alături la primul său vernisaj la Galeria ProArte din Lugoj.
Despre artist şi opera sa au vorbit sculptorul Ladislau Pokker, fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Lugoj, Ecaterina Ladany, organizatoarea manifestării, Ioan Valcan, preşedintele Fundaţiei “Îngerii Speranţei” şi monseniorul Angelo Pop, vicar al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.
Atmosfera a fost întregită de un recital susţinut de formaţia “Acustic” a Şcolii de Arte “Dimitrie Stan” din Lugoj, condusă de prof. Lucian Crista, dar şi de formaţia de dansuri “Carmina Mundi” a Colegiului Naţional “Coriolan Brediceanu”, pregătită de prof. Daniela Ghinea.
Formaţia şi micii dansatori au interpretat cântece şi dansuri din folclorul popoarelor (Italia, Israel şi Irlanda). Mini-spectacolul a fost prezentat de elevul Paul Savu, din clasa a VII-a A a Colegiului “Brediceanu”.
Talentul artistului duce o permanentă luptă cu destinul lui. Cristi Harca suferă de o maladie severă care îi face imposibilă coordonarea mişcărilor mâinilor şi picioarelor, dar şi a muşchilor feţei. Cu acest handicap de gradul I, fiecare linie, fiecare tuşă, fiecare trăsătură de penel este o performanţă. Cu toate acestea, cu o concentrare ieşită din comun, Cristi reuşeşte totuşi să picteze. Să nu uităm: în artă, orice linie greşită sau tremurată, orice abatere poate strica ansamblul. Şi, cu toate acestea, el continuă să lucreze.
Cristi Harca s-a născut în Lugoj, la 19 martie 1951. Pictează din anul 1973, în condiţiile în care mâinile îl ascultă din ce în ce mai greu. Văzând fineţea liniilor tablourilor sale (în unele lucrări, culorile au fost aplicate cu vârful de cuţit!) nici nu crezi că ele sunt opera unei persoane cu handicap sever.
La ProArte, Cristi expune tablouri mai vechi sau mai noi, toate realizate în ulei: natură moartă, peisaje şi mai ales vaze cu flori, dar şi lucrări din ultimii ani, când s-a profilat pe un gen de pictură abstractă, în care alăturarea culorilor vii crează o impresie de forţă şi dinamism.
De-a lungul anilor, Cristian Harca a reuşit să îşi vândă o parte din tablourile sale în Franţa, Austria şi Germania. La Lugoj, a mai expus în anul 1994 – la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” şi în 1997 – la Galeria “Armi” a Cercului Militar.
Prin intermediul unor prieteni de peste hotare care l-au vizitat Lugoj, tablourile sale au fost expuse şi în străinătate, în Austria, Franţa şi Germania, între anii 1990-94.