Şcoala Gimnazială „Anişoara Odeanu” din Lugoj a organizat vineri, 29 noiembrie 2013, a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema „Comunicarea-Altfel”.
Şcoala Gimnazială „Anişoara Odeanu” din Lugoj a organizat vineri, 29 noiembrie 2013, a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema „Comunicarea-Altfel”.
În cadrul simpozionului adresat atât educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor, cât şi elevilor, au participat parteneri din Ungaria şi Serbia.
Începând cu orele 11.00, în cadrul şcolii s-au desfăşurat ateliere de creaţie, pictură, experimente, iar de la orele 12.00 a avut loc deschiderea festivă a simpozionului cu invitaţi din partea Consiliului Judeţean Timiş, Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Casa Corpului Didactic Timiş, Consiliul Municipal Lugoj, Asociaţia „Educaţia – fereastră spre viitor”, ONG-uri şi reprezentanţi ai şcolilor din comunitate. După aceasta s-a continuat cu activitatea pe secţiuni. Au fost trei secţiuni: Comunică prin artă – secţiune destinată elevilor, Voluntariatul – exemple de bună practică şi Relaţii interpersonale.
„Am avut o mulţime de ateliere de lucru, realizate de către profesori din Serbia şi din Ungaria, ateliere unde au lucrat împreună profesori străini, profesori români şi elevi. Prin aceste ateliere am încercat să transmitem o altă formă de comunicare. De exemplu, o să vă spun că pentru cei mici, profesorii din Serbia au organizat un atelier despre ecologie, iar pentru cei mari un atelier împotriva violenţei. De asemenea, împreună cu Şcoala Populară de Arte, profesorii maghiari au desfăşurat un atelier de lucru prin intermediul căruia elevii au învăţat să recicleze materiale, să le folosească în aşa fel încât să obţină obiecte deosebite – podoabe de Crăciun”, a declarat pentru Redeşteptarea prof. Mariana Fratuţescu, coordonator proiect.
La activităţi au luat parte cinci reprezentanţi din şcolile din Belgrad şi patru din Ungaria.
„La cea de-a VII ediţie a Simpozionului Internaţional „Comunicarea-Altfel” au participat patru profesori din şcolile din Belgrad, dar şi trei profesori şi doi elevi din Ungaria. Aceştia sunt parteneri cu noi şi în proiectul şcolii noastre intitulat „Fă o diferenţă – fii un antreprenor verde”, proiect care a început la Lisabona şi care se va finaliza peste doi ani în România, chiar în şcoala noastră”, a spus directorul Şcolii Gimnaziale „Anişoara Odeanu”, prof. Liviu Duruţ.
Anul trecut, la deschiderea evenimentului, care a avut loc la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, au putut fi urmărite marşuri militare româneşti şi străine, spectacol militar desfăşurat de Detaşamentul de fete al A.M.R.R Lugoj, în memoria partizanilor iugoslavi căzuţi pentru apărarea şi eliberarea Banatului, în toamna anului 1944, o demonstraţie dans modern şi au fost recitate poezii în grai bănaţean.
{gallery}Scoala629112013{/gallery}