Consilierul local Fedor Maşniţă, de la PMP, a iniţiat sâmbătă, 17 martie, o acţiune de curăţenie la fosta centrală termică din Micro IV, dezafectată şi abandonată în urmă cu aproape 18 ani.
Acestui demers i s-a alăturat şi Liviu Brînduşoni, de la USR, în dublă calitate de jurnalist şi consilier local.
Activitatea s-a desfăşurat cu sprijinul societăţii Salprest, ce aparţine Consiliului Local Lugoj, care a pus la dispoziţie utilajele de transportat şi încărcat şi şase lucrători din rândul persoanelor asistate social, care prestează muncă în folosul comunităţii.
Igienizarea a început dimineaţa, la ora 7.
Din interiorul clădirii au fost adunate cantităţi impresionante de resturi şi gunoaie.
Cei doi aleşi şi-au manifestat intenţia de a propune în forul legislativ local soluţii pentru a da o întrebuinţare construcţiei, ce aparţine municipiului Lugoj, decizia finală urmând să fie luată după organizarea unei dezbateri publice, în care locuitorii din cartier să-şi spună părerea.
“După igienizare voi solicita ca centrala să fie închisă şi voi propune proiecte de reabilitare. De exemplu aici se poate face o sală de sport, o grădiniţă sau se pot amenaja locuri de parcare. E important să se facă ceva, ce vor decide locuitorii. Oamenii care locuiesc în zonă vor linişte, curăţenie, centrala să nu mai fie loc de adunat gunoaie şi adăpost improvizat”, a subliniat Fedor Maşniţă.
“Clădirea fiind a oraşului e normal să fie făcut un proiect pentru lugojeni. Aici se poate realiza un centru social de zi pentru copii, administrat de Primărie, nu privat. Sunt părinţi care nu au unde să îşi lase copiii, sau nu au bani să-i ducă la centre private. Sunt cadre didactice pensionare care doresc să lucreze câteva ore cu copii şi ar putea sprijini un astfel de centru, unde pe lângă joacă să se poată învăţa şi o limbă străină. Trebuie să se facă o dezbatere publică pentru a vedea ce îşi doresc oamenii. Sau dacă nu se face nimic cu această clădire, se poate demola şi reamenaja zona cu spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii. Costul demolării cu tot cu transport, nu este foarte mare, se ridică undeva la 10.000 de euro şi sunt firme care ar putea face acest lucru”, a completat Liviu Brînduşoni.
Fosta centrală termică din Micro IV a fost una dintre cele mai mari din oraş, instalaţia producând agent termic pentru patru cartiere: Micro III, Micro IV, Micro V şi Splaiul 1 decembrie 1918.
După colapsul sistemului centralizat de încălzire din municipiu, la finele anilor ’90, niciuna dintre administraţiile locale, care s-au aflat la cârma oraşului, nu au reuşit să găsească o soluţie pentru clădire, care a fost şi incendiată de câteva ori, după ce a fost închisă de autorităţi, din cauza neglijenţei celor care îşi găsesc adăpost în interior.