Timişoreanul Adrian Sanda, preşedintele Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist şi Gelu Voican Voiculescu, membru al echipei care a preluat puterea după 21 decembrie 1989, au fost prezenţi duminică, 20 decembrie, la Lugoj, pentru marcarea a 26 de ani, de când municipiul de pe Timiş a fost declarat al doilea oraş liber de comunism, după Timişoara.
Cei doi au luat parte la şedinţa solemnă a Consiliului Local, dedicată acestui eveniment, de la Cinematograful “Bela Lugosi”.
Sanda şi Voiculescu au fost invitaţi de oficialităţile locale, să participe la refacerea traseului străbătut de coloana revoluţionară în ziua de 20 decembrie 1989, începând de la ceasul electric-simbol popular al Lugojului şi până la unitatea militară de pe strada Timişoarei, în faţa careia şi-ai pierdut viaţa Daniel Brocea şi Valentin Rosada.
Coloana formată pentru manifestările revoluţiei lugojene a depus coroane la Crucea din faţa Primăriei Lugoj, la troiţa de pe strada Timişoarei, la Monumentul Revoluţiei din Lugoj vis-a-vis de unitatea militară precum şi la Cimitriul Eroilor de pe strada Făgetului, unde sunt depuse cropurile neînsufleţite ale lui Daniel Brocea şi Valentin Rosada, dar şi la cimitirul catolic de pe strada Gheorghe Doja, unde este înmormântat Norbert Pongracz căzut în evenimentele din timpul Revoluţiei, de la Reşiţa.
La programul oficial au luat parte deputatul Sorin Stragea, primarul Francisc Boldea, consilieri locali şi membrii Asociaţiei 16-21 decembrie 1989 şi ai Asociaţiei Luptătorilor Participanţilor şi Arestaţilor din Revoluţie.
Ceromonialul religios al manifestărilor a fost asigurat de protopopul Lugojului, Ion Cerbu, iar la cimitirul catolic de doi preoţi ai cultului romano-catolic. Două asociaţii de revoluţionari din Lugoj au organizat un program separat de cel municipal, care a început înaintea manifestărilor propuse de primărie.
Începând cu ora 9.30, 12 membri ai ALPAR(Asociaţia Liberă “Puterea Adevărului Revoluţiei Lugoj-20 decembrie 1989”) au depus coroane şi lumânări la Crucea din Piaţa Victorie, troiţa de pe strada Timişoarei, Monumentul Revoluţiei din Lugoj şi la cimitirele eroilor şi catolic. Aceştia au ales să se disocieze de orice manifestare oficială, refuzând finanţarea publică.
“Noi organizăm comemorarea revoluţiei lugojene prin puterile noastre. În 1989 am pornit la un nou drum fără bani de la autorităţi şi nu am avut alături televiziuni şi nu am urmărit să ne facem imagine publică şi nu vrem asta nici acum. Nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat în 1989”, a spus Victor Stămurean, preşedintele ALPAR. O altă organizaţie de revoluţionari şi-a organizat fără vreo acţiune publică, propriul program la Monumentul Revoluţiei din Lugoj.