Mai multe foraje de apă de mare adâncime din zona Lugoj au fost dotate recent cu alarme.
În plus, ca o măsură suplimentară, Meridian 22 are un paznic care patrulează ziua şi noaptea pe un perimetru de 20 de kilometri, unde sunt amplasate instalaţiile.
Măsurile au dat roade deocamdată, hoţii încă nu au învăţat cum să păcălească sistemele de securitate montate în ultimul timp la forajele de apă de la uzina de pe strada Tapiei şi strada Vicenţiu Babeş şi nici nu au mai reuşit să treacă de vigilenţa paznicului.
“De când s-au montat aceste sisteme, nu am mai avut probleme cu întreruperea curentului la forajele noastre, întreruperi cauzate de furtul din transformatoare. Sperăm să nu mai avem incidente, cum am avut în ultimul an. Până acum nici unul dintre transformatoarele securizate nu a mai fost atacat de hoţii de cupru”, a spus inginerul Dan Florea, directorul tehnic al Meridian 22.
Într-un singur an, din vara lui 2014 şi până în 2015, hoţii au reuşit să producă de trei ori mai multe pagube decât în ultimele două decenii, două dintre transformatoare fiind demontate de două ori în doar o lună de zile.
Furturile s-au produs chiar şi pe furtună, cei care acţionau având cunoştinţe în domeniu.
După ce a fost tăiat cu flexul corpul principal al transformatorului, s-a extras miezul din cupru din interior, care s-a vândut ulterior la centrele de colectare cu 15-16 lei kilogramul.
Costul unui transformator este situat între 4000 şi 6000 de euro.
Până în prezent la uzinele 1 şi 3, au fost montate 12 sisteme de alarmare, urmând ca în perioada următoare să mai fie instalate încă 18.