De la primele salve de tun din precampanie, suntem deja în mijlocul celei mai bizare lupte electorale din ultimele trei decenii. În timp ce Lugojul se prăbușește sub noi, unii dintre candidați își numără nevestele, se caută în buletin până la a șaptea spiță, inventează false rugăciuni și devin foarte vigilenți în legătură cu activitățile copilașilor pe plajă.
Problemele Lugojului sunt la vedere, la fiecare pas, mari cât casa. Sunt, ca să zicem așa, sub nasul nostru, de la gropanele în asfalt și până la ambrozia care a invadat, din nou, parcurile și câmpurile de bălării, numite pretențios ”spații verzi” ale orașului.
Cu toate acestea, în viziunea unora, contează doar că un copil a făcut pipi pe plajă, câte neveste a avut cutare sau cutare candidat sau vehicularea de neadevăruri flagrante despre oamenii care activează în presă. La acest capitol, domnule primar, vă aduc la cunoștință că am absolvit Politehnica din Timișoara, cu șase ani înainte de fondarea UED, printre ai cărei cursanți nu m-am numărat niciodată. Dar dumneavoastră știți asta, cu siguranță.
Foială, fojgăială de zile mari! Trădări dintr-o parte în alta a spectrului politic, transferuri ca la totomercato, echipe de pețitori lobby-iști pe la ușile candidaților, telefoane, intervenții, complicități și mai ales vajnicii activiști aflați în ”adormire” și reactivați, miraculos, o dată la patru ani. Veți spune că așa e politica, așa trebuie ea să fie, așa au născut-o cei care joacă acest murdar joc al compromisurilor de 30 de ani.
Celor care cred asta le dau o veste proastă. Vremurile bune, când se putea promite și amâna la nesfârșit, vremurile în care se arunca cu bani pe proiecte și pe te miri ce mizilicuri și ”floricele”, s-au dus. Cei care n-au avut soluții până acum, e greu de crezut că vor avea de acum înainte.
Doamnelor și domnilor, opriți muzica, opriți dansul, opriți petrecerea și aprindeți lumina. Vremurile bune s-au sfârșit! Lugojul, România, alături de Europa și întreaga lume, se pregătesc de o aterizare dură. Este o problemă globală, cu efecte majore pe plan local, pe care nu o mai putem gestiona cu vechile apucături.
Impactul pandemiei asupra economiei este unul devastator și îl vom simți în curând. În timp ce campania continuă cu venin și ton suburban, investitorii locali, de la întreprinderi mici și mijlocii până la marile corporații, de la firmele de construcții, la restaurante sau buticurile de cartier, toți privesc cu îngrijorare spre viitor.
Comisia Europeană estimează că România se va confrunta cu o scădere economică de 6% pentru anul curent, iar zona euro, cu o contracție economică record de 8,7%. La nivel european, se vorbește deja de ”recesiune profundă”.
Credeți cumva că furtuna economică ne va ocoli?! Sectoarele cele mai afectate de criza sanitară așteaptă răspunsuri, soluții și nu circ electoral de doi bani.