Varicela, o afecţiune cauzată de un virus herpetic, care acţionează în special spre finalul sezonului rece, când imunitatea organismului este scăzută, îşi face simţită prezenţa şi la Lugoj.
Până acum sunt confirmate zece cazuri la Şcoala Gimnazială „Eftimie Murgu”, opt într-o clasa a II-a şi două într-o clasa a V-a. Părerile medicilor sunt împărţite.
„Am înţeles că este o epidemie de varicelă, tot am auzit părinţi care s-au plâns şi am avut şi eu câteva cazuri”, ne-a spus dr. Ioan Boroşteanu, medic pediatru.
„Au fost cazuri în colectivităţi, dat fiind contactul dintre copii, dar în mod frecvent sezonul acesta este cel în care apar mai multe cazuri de varicelă, comparativ cu alte sezoane. N-am avut niciun caz cu complicaţii şi am avut o evoluţie normală la copii. Cazurile care sunt diagnosticate, izolarea la domiciliu este obligatorie şi tratamentul este recomandat în funcţie de fiecare caz. Varicela dă şi complicaţii care, de fapt, sunt mai periculoase decât ideea de boală a copilăriei în sine. Intrarea în colectivitate se face doar la vindecare”, a spus şi dr. Daniela Pogany, medic pediatru.
Varicela este o boală virală. Simptomele apar cu una-două zile înainte de erupţia cutanată: uşoară febră, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), dureri abdominale (mai rar). Aceste stări continuă şi două-patru zile după ce veziculele dispar de pe piele.
Erupţia seamănă cu o pişcătură de ţânţar după care devine veziculă. În caz că aceasta se sparge, se poate infecta dacă cel mic se scarpină şi după vindecare va rămâne semn. Nu există un anumit loc în care apar veziculele. De regulă, un copil face câteva sute (peste tot pe corp) şi doar câteva lasă semne. Erupţiile vin în general în două-trei valuri şi nu trebuie să vă speriaţi dacă peste leziunile vechi observaţi că apar şi leziuni proaspete.