La împlinirea unei vârste rotunde pe care oricum nu o arată Florin piersic a revenit la insistenţele amfitrionului show-ului antenist ”Te pui cu blondele?”, megaagitatul Dan Negru, de fapt un pretext festiv pentru rememorări, aplauze, ovaţii şi îmbrăţişări. Fireşte că îndrăgitul actor a vorbit aşa cum îşi doreşte de fiecare dată, neîncorsetat de limite de timp şi cu plăcerea de a se dărui. Cei care i-ar putea reproşa histrionismul ar fi bine să nu uite că Florin Piersic a fost, este şi va rămâne un Om generos care îşi preţuieşte, admiră şi iubeşte colegii. Îi sunt străine invidiile şi intrigile meschine, s-a ţinut mereu departe de tot ce înseamnă răutăţi şi ranchiune.
Îl înnobilează veritabilul cult pe care l-a manifestat faţă de arta practică a unor creatori români sau străini pe care îi poate recita oricând pe de rost, cu o memorie fabuloasă a detaliilor, exersată în atâţia ani de conversaţii animate cu publicul si colegii săi dragi. La amintitul quiz-show aniversar i-au adresat întrebări Sofia Vicoveanca, Doru Cernescu, Ileana Stana Ionescu, Claudiu Bleonţ, Gabriel Cotabiţă, Gheorghe Zanfir, Tudor Gheorghe şi au venit în studio să-l felicite Rodica Mandache (neuitata ”Doruleţ” din ”Visul unei nopţi de iarnă”), Ivan Patzaichin, chef Cătălin Scărlătescu (şi al său dulce suvenir, un tort gigant de 60 de kilograme în formă de piersică) dar şi Daniel, fiul actorului din a doua sa casnicie cu Ana Szeles.
De dragul părintelui său a sosit special de la Viena, unde lucrează ca manager în domeniul industriei hoteliere de lux şi i-a dăruit în mărime naturală o fotografie personală cu adorabili săi copilaşi, nepoţi ai lui Piersic senior, care este în acelaşi timp şi bunicul Soniei, fiica lui Florin jr şi a actriţei Dorina Chiriac, care după spusele bunicii sale, Tatiana Iekel este talentată foc, călcând serios pe urmele unei familii atât de înzestrate. Era firesc ca tradiţia să meargă mai departe.
Recompensată cu un trandafir de către jurnaliştii de la TV Mania, o astfel de emisiune de colecţie va rămâne în arhiva ataşantă sentimental a oricărui post TV care se respectă, omagiind valorile de har şi spirit ale unui popor care nu a făcut umbăr degeaba pământului.
*Este minunat că TVR 1 reprogramează un ciclu de emisiuni difuzat cu oarecare timp în urmă, ”Bon anniversaire, Monsieur Chopin!”, avându-l ca aniversat pe ilustrul compozitor polonez cu prilejul centenarului naşterii sale (1810-2010). 60 de pianişti de la cele mai mici vârste până la maeştri venerabili au îmbrăţişat un proiect deopotrivă ambiţios şi memorabil şi anume interpretarea integralei operei pentru pian scrisă de cel care s-a ivit pe lume la Żelazowa Wola şi a devenit vedetă a saloanelor pariziene, dar mai ales un magician al claviaturii, care a ridicat arta pianistă la culmi inegalabile graţie compoziţiilor sale, de la balade, mazurci şi poloneze la studii, valsuri sau preludii nemurite în imprimări de legendă datorate unor corifei precum Arthur Rubinstein, Maurizio Pollini, Dinu Lipatti sau Martha Argerich.
Ne îngăduim aşadar să repetăm recomandarea noastră: priviţi ori revedeţi emisiunea de fiecare sâmbătă (ora 16) la TVR 1 şi lăsaţi-vă călăuziţi de povestea vieţii şi carierei artistice a lui Frederic Chopin, spusă cu atâta farmec de actorul francez Pierre Arditi, un veritabil meloman de clasă, fapt ce se resimte din inflexiunile pasionale ale glasului, surâsul ataşant şi febrila invitaţie de a ne lăsa invadaţi de sonoriţăţi sublime.
*Pentru cei care nu au încetat să regrete dispariţia TVR Cultural din alcătuirea postului naţional, o opţiune, e drept fără imagini, dar lăsând lor închipuirii şi lumii fanteziei, rămâne Radio România Cultural, o instituţie de ţinută care îşi respectă blazonul şi care găzduieşte variate producţii, actualitate culturală, interviuri, muzică de cea mai bună calitate (transmisiuni live de recitaluri camerale miercuri şi concerte simfonice vineri cu Orchestra Naţională Radio), premiere şi reluări de spectacole de teatru radiofonic, emisiuni de poezie din lirica românească şi universală, seri de operă cu transmisiuni în direct sâmbăta de la Metropolitan, New York, Covent Garden, Scala din Milano, Opera de Stat din Viena, tururi de orizont, recomandări de lectură, audiţii şi vizionări de film.
Aşadar, o panoramă inspirată a lumii culturii, atunci când la televizor, cu excepţia posturilor de nişă nu prea avem ce vedea. În pofida discreţiei sale, Radio România Cultural are o personalitate armonios culturală.