Localitatea Jupâneşti, aparţinătoare oraşului Făget, a fost astăzi gazda tradiţionalului „Târg al olarilor”, vizitat anual de locuitori din judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.
Manifestarea se organizează de peste trei decenii pe un platou special amenajat în Poiana Olarilor, la marginea satului, într-un decor natural de excepţie. Satul a fost recunoscut în trecut ca principală vatră a olarilor bănăţeni.
„Este o zi care defineşte tradiţia olăritului în Jupâneşti. Iubitorii de frumos, veniţi în număr foarte mare, au putut găsi aici obiecte din lut extrem de interesante. Este şi sărbătoarea satului, tot acum ţinându-se şi ruga”, ne-a declarat Marcel Avram, primarul orașului Făget.
Aproape fiecare gospodărie avea un cuptor şi o roată de olărit. Velcu Trandafir și Marin Barbos sunt ultimii doi meşteşugari din Jupânești cu tradiție în prelucrarea lutului.
Velcu Trandafir, de 88 de ani, cel mai bătrân olar din Banat, s-a prezentat în faţa asistenţei numeroase cu o gamă diversificată de obiecte din lut, de la oale pentru sarmale, tăvi pentru friptură, vase de apă, farfurii şi multe altele, cu prețuri ce au variat între 5 lei de obiect până la 25 de lei.
„Din păcate se pierde tradiția. Mai demult, găseai pe aici câte un olar cam la fiecare casă, căci meşteşugul era folosit şi transmis aşa cum dai mai departe taina facerii pâinii. Deşi nu prea mai e taină dacă ştie toată lumea cum se face un lucru. Dar numărul celor care ştiau a face oale, precum şi al celor care doreau să le folosească, a scăzut masiv până am rămas ultimii doi olari care mai facem obiecte din lut pentru că nu mai sunt la fel de căutate, iar târguri cu acest specific nu se mai fac în țară”, ne-a mărturisit Velcu Trandafir.
Festivitatea a debutat de la ora 10 cu o expoziţie cu vânzare.
De la orele 11, pe scena din vecinătatea târgului a avut loc un spectacol folcloric cu interpreţi şi ansambluri din zona Lugoj-Făget, Bihor, şi Arad, precum Nicolae Brânzei, Cristian Nichita, Ansamblurile Dubaşii din Jupâneşti, Ansamblul Perla Banatului şi ansamblul Busuiocul din Mănăştiur.
Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Făget, Casa de Cultură şi Centrul pentru Cultură şi Artă Timiş.