Proiectul “Cuibul de barză albă” a început din dorinţa de a prezenta live viaţa animalelor sălbatice din România. Pentru asta cei de la Wildlife Romania, au decis montarea unei camere de supraveghere pe Şcoala Gimnazială din localitatea Carani, acolo unde o barză albă îşi are cuibul. Barza este filmată 24 de ore din 24, iar curioşii pot observa exact modul ei de viaţa.
Barza albă este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România, iar la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie se întoarc la locul lor de cuibărit. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci când își loveste cele două maxilare. Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000, după ce populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut.
În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede și mlăștinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle. De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie. O pereche foloseşte mai mulţi ani la rând acelaşi cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii. Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulții aruncă din cuib puiul cel mai mic.
„În acest proiect, Wildlife Romania va pune în valoare, din punct de vedere al imaginii(foto și video), viața sălbatică din România. Credem cu tărie în faptul că pentru a fi în stare să protejăm ceva, trebuie mai întâi să cunoaștem ce urmează să protejăm. Pe viitor, pe lângă imaginile LIVE, pe wildliferomania.ro vor mai exista și alte două secțiuni surpriză”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanţii Wildlife Romania.
Vezi imagini live aici!