Dosarul de trimitere în judecată a administratorului de la Piastrelle, Leliea Manda, arată că Lugojul a fost scena unor filaje demne de filmele cu spioni.
Dosarul de trimitere în judecată a administratorului de la Piastrelle, Leliea Manda, arată că Lugojul a fost scena unor filaje demne de filmele cu spioni.
Dosarul „Facturi fictive”, în care mai mulţi oameni de afaceri lugojeni, şi nu numai, au cumpărat facturi false de la mafia ţigănească din Strehaia, scoate la iveală detalii extrem de interesante.
Pe de o parte, se arată modul în care s-a pus la punct un adevărat mecanism de fraudare a bugetului de stat prin metoda facturilor fictive. Practic, firmele înfiinţate de rromii din Strehaia eliberau facturi fictive pentru decontarea cheltuielilor.
În schimbul serviciilor lor, rromii primeau un comision din valoarea facturilor emise în fals. Un rol-cheie în aceste tranzacţii, potrivit procurorilor, l-a avut lugojeanca Leliea Manda, administrator al firmei Piastrelle.
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Manda a fost principala clientă a mafiei din Strehaia, prejudiciul reţinut în sarcina sa fiind de peste şase milioane de lei.
Filaje profesioniste
Megafrauda pusă la punct de mafia din Strehaia a mobilizat şi autorităţile statului. Inculpaţii au fost monitorizaţi mai multe zile, fiindu-le interceptate telefoanele.
Mai mult decât atât, pentru strângerea probelor din dosar, echipele de investigatori profesionişti au organizat filaje, unele dintre ele petrecându-se chiar pe străzile Lugojului.
Detaliile din dosar arată modul în care s-au realizat supravegherile demne de filemele cu James Bond. Practic, fără să bănuiască nimic, Leliea Manda a fost filmată cum se întâlneşte în faţă la Piastrelle cu unul dintre membrii reţelei.
„Conform procesului verbal de supraveghere operativă a lui C. S. V., acesta ridică banii de la BRD în jurul orei 16.00 după care pleacă spre Lugoj, unde a ajuns la orele 19.00. La ora 18.55 inculpatul o contactează telefonic pe inculpata Manda Leliea şi stabileşte cu aceasta o întâlnire ,,în 10 minute”.
Din planşa foto anexată procesului verbal de supraveghere operativă a lui C. S. V. rezultă că cei doi s-au întâlnit circa 10 minute în maşina lui C. S. V., în parcarea din faţa firmei Piastrelle, unde inculpata a venit cu autoturismul său, Renault Megane, cu numărul B-36-HWT”, se arată în datele de la dosar.
Potrivit aceloraşi surse, investigaţiile realizate în dosar arată că astfel de întâlniri erau frecvente, realizându-se sub atenta supraveghere a investigatorilor.
Filajele de pe străzile Lugojului puteau fi realizate cu mare acurateţe, având în vedere tehnologia de ultimă oră la care agenţii SRI pot apela.
O convorbire, spre exemplu, poate fi interceptată de la distanţe de zeci de metri în linie dreaptă, ascultarea telefonului poate fi efectuată şi fără să ca subiectul să fie implicat într-un apel telefonic, fiind suficient să îl aibă alături.
Şi aparatura foto/video a ajuns la un nivel care permite captarea de imagini cât mai clare şi de la distanţe tot mai mari, astfel încât agentul respectiv să nu fie depistat.
În privinţa locaţiilor de filaj, cele mai multe se realizează din maşini care par obişnuite pentru privitori. Există însă şi cazuri în care sunt folosite locuinţe pentru cercetările amănunţite. „Tălpaşii” sunt cei care filează din mers.
Regula numărul unu în filaj este ca persoana angajată în asfel de acţiuni să acţioneze, să se îmbrace, să vorbească şi să se comporte astfel încât să nu atragă cu nimic atenţia, să fie o persoană ştearsă şi neremarcată de nimeni.