1 Decembrie 2011 marchează cei 93 de ani de când această zi e cinstită de întreaga naţiune română. Sărbătorirea Zilei Naţionale la Lugoj a început cu şedinţa solemnă desfăşurată la ora 10, în sala de consiliu a Primăriei municipiului. 1 Decembrie 2011 marchează cei 93 de ani de când această zi e cinstită de întreaga naţiune română. Sărbătorirea Zilei Naţionale la Lugoj a început cu şedinţa solemnă desfăşurată la ora 10, în sala de consiliu a Primăriei municipiului.
Seria cuvântărilor a fost deschisă, în faţa unei numeroase asistenţe, de către primarul Francisc Boldea, care a subliniat că „Unirea de la 1 Decembrie 1918 a fost fapta istorică a întregii naţiuni române, ceasul pe care-l aşteptam de veacuri, aşa cum spunea Nicolae Iorga şi împlinirea dreptului de a nu mai da nimănui, ca robi, dreptul vieţii noastre”. Primarul Boldea şi-a continuat discursul, remarcând cu amărăciune că „astăzi sunt unii care scuipă cu mare dispreţ acolo unde alţii şi-au îngropat părinţii şi fraţii care au luptat pentru idealul naţional”.
Deputatul Sorin Stragea a rememorat alipirea Banatului la Patria mamă, menţionând că această provincie a fost reprezentată de o delegaţie oficială de 359 de persoane la Marea Adunare de la Alba Iulia. Printre delegaţii lugojeni se aflau Ion Vidu, Valeriu Branisce, Traian Grozăvescu şi episcopul Traian Frenţiu. Stragea a subliniat că, din conducerea aleasă (44 de membri), făceau parte şi doi lugojeni: Caius Brediceanu şi Traian Novac.
Răzvan Pinca, doctorand în arheologie şi director al Muzeului de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj a marcat lupta diplomaţilor români care au folosit conjunctura internaţională pentru a consfinţi graniţele României Mari la Conferinţa de Pace de la Paris, care a început în ianuarie 1919. În această luptă au fost implicaţi şi doi „bărbaţi luminoşi” ai Lugojului: avocatul Caius Brediceanu şi inginerul aviator Traian Vuia.
După ce invitaţii au ciocnit un pahar de şampanie, urându-şi „La mulţi ani” cu ocazia Zilei Naţionale, la ora 11, „punctul de greutate” s-a mutat la Monumentul „Alfa şi Omega” din Parcul Prefecturii, unde festivităţile de Ziua Naţională au atras mai multă asistenţă ca în anii precedenţi.
Alocuţiunea colonelului (r) Lucreţiu Epure, care a descris Unirea ca pe un proces continuu, a fost urmată de slujba oficiată de P. On. Ioan Cerbu, Protopopul Lugojului. Au depus coroane de flori la Monumentul Unirii (Soldatul cu puşca) – reprezentanţi ai Parlamentului şi Primăriei, Garnizoanei Militare Lugoj, Poliţia, Jandarmeria, Detaşamentul de Pompieri, Cultul Mozaic, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Dimitrie Popescu Tocineanu”, Muzeul Lugoj, Asociaţia de Revoluţionari „16-21 Decembrie” Lugoj şi ALPAR – Asociaţia Luptătorilor, Participanţilor şi Arestaţilor în Revoluţie.
Coroane şi jerbe au mai depus formaţiunile politice: PSD, PDL, Partidul România Mare, PC, FDGR (Forumul Democrat German) şi PNL. Printre acestea nu s-a regăsit UDMR, formaţiune din arcul guvernamental.
Manifestările oficiale de 1 Decembrie s-au încheiat cu o paradă militară, pe acordurile Fanfarei Reprezentative a Municipiului Lugoj, condusă de maestrul Claudiu Ionică.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/1Decembrie06.jpg”}