
O nouă ediţie, cea de-a patra, a Festivalului Internaţional BluesFest de la Lugoj se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 aprilie, pe scena Teatrului Municipal. Invitaţi sunt muzicieni din România şi Ungaria. Programul va fi deschis vineri, 6 aprilie, de la ora 19, de trupa „Cezar Costescu & Freddy Stauber Blues Project”, care reuneşte doi muzicieni reprezentativi din Lugoj, ambii membri ai legendarei trupe „Logic”. De la ora 20,30, va intra în scenă Rambling Blues, considerată cea mai bună trupă acustică din Ungaria. În a doua zi de festival, sâmbătă, 7 aprilie, vor evolua Berti Barbera & Nicu Patoi de la ora 19, urmaţi de Cyfer Trio, tot din România. Preţul biletului este de 20 lei pe seară. Biletele vor fi puse în vânzare la Agenţia de bilete a Teatrului Municipal “Traian Grozăvescu”.
„Festivalul Internaţional de Blues “BluesFest” este organizat anual de către Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în parteneriat cu Primăria Lugoj şi Consiliul Judeţean Timiş. Prima ediţie a festivalului a avut loc în februarie 2009 şi a purtat semnătura marelui muzician şi promotor al blues-ului în România, Bela Kamocsa. Calitatea actului interpretativ, datorată selecţiei riguroase a trupelor participante de către Ştefan Katona, coordonatorul JazzClub-ului lugojean, înfiinţat în 1969, a impus festivalul de blues de la Lugoj pe scena festivalurilor de gen din ţară”, ne-a declarat Augustin Bercean, unul dintre organizatorii festivalului.
Iată, pe scurt, şi câteva prezentări ale invitaţilor. Nicu Patoi s-a născut în 1971, la Galaţi şi este apreciat drept unul dintre cei mai buni chitarişti ai României. Caracterizat prin „rafinament solistic, viteză şi feeling” (Dana Ilie, „România Liberă”), muzicianul a făcut parte din trupe precum „Sprint”, „Phoebus”, „Cristal”, „Autograf”, „Voievod”, Deja – Vu, Paltonic band şi Rock’N’Roll Band. Un muzician polivalent şi complex este şi Berti Barbera, din Rădăuţi de loc, care evoluează la voce şi percuţie. Cei doi au susţinut concerte în această formulă în toată ţara, oferind publicului un repertoriu variat şi un „playlist flexibil”. Împreună, au scos un album de cover-uri intitulat „Stringasong”. Rambling Blues înseamnă Vajk Király – chitară acustică şi voce, Tamás Hrabovszka – harmonica, vocal şi “rattling” banana, Csaba Szabó – percuţie. Vajk, care cântă blues din 1993, este întemeitorul acestei trupe, apreciate drept cel mai bun band acustic din ţara vecină.
În fine, Călin Cyfer (Adrian-Călin Ţurcanu) este un foarte bun chitarist, apreciat drept „geniu al improvizaţiei”. Originar din Braşov, artistul trăieşte în prezent la Bucureşti şi are la activ un album, „Color” (Planet Vibe Records, 2009). Stilul abordat este World Blues, o îmbinare armonioasă de elemente blues, ritmuri funk, structuri specifice muzicii alternative şi sonorităţi exotice. Dincolo de latura artistică, Cyfer a atras atenţia în 2009, devenind primul artist care refuză să mai cânte în localuri în care se fumează!