Situație dramatică a secțiilor de atletism de la Clubul Sportiv Școlar Lugoj și Clubul Sportiv Municipal Lugoj în plin sezon rece. În lipsa unei săli de antrenamente, sportivii (fete și băieți) legitimați la aceste două secții se antrenează în aer liber, la temperaturi cu minus, pe strada Țesători, pe un trotuar de lângă fosta fabrică ITL.
Atleții lugojeni au fost nevoiți să reia pregătirea, după sărbători, în condiții, puțin spus, nepotrivite și nesănătoase, pentru a putea participa la prima competiție oficială din acest an, de sală. Nici măcar pista de pământ de la stadionul municipal nu mai este practicabilă, suprafața fiind deteriorată de lucrările la sistemul de iluminat nocturn, care sunt în execuție.
Sportivii nu mai au acces nici în sala de sport a Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” (rezervată pentru secția de karate a CSM Lugoj), în care au fost lăsați să se antreneze în ultimii ani, celelalte săli din oraș fiind indisponibile pentru atleții de la CSȘ și CSM Lugoj. Pe lângă sănătatea pusă în pericol, a antrenorilor și sportivilor, care se prezintă la antrenamente, au avut de suferit randamentul pregătirii și rezultatele, deși Lugojul are componente în lotul național de junioare. Pentru a nu pierde forma sportivă și contactul cu competițiile atleții lugojeni s-au deplasat săptămâna trecută la primul concurs național din 2022, intitulat Romanian Master Athletics, care s-a desfășurat în sala de atletism Ioan Soter, din București, sâmbătă. Cluburile CSȘ-CSM Lugoj au fost reprezentate la juniori III (n. 2007-2008) de doar trei sportive, lipsind componenta lotului național de junioare trei, la 400 m alergare, Timeea Costa (n. 2007), care a avut o problemă medicală.
La probele din competiție au concurat pentru municipiul nostru: Dana Cazacu (n. 2007) , la 60 m și 200 m alergare, Patricia Petrescu (n. 2007), la 60 m garduri, săritura în înălțime și săritura în lungime, Sarah Bozdog (n. 2007) la 60 m și 200 m alergare. Chiar dacă nu au avut nici un contact cu vreo sală sau pistă amenajată sportivele au reușit să-și îmbunătățească recordul personal. Așadar, Dana Cazacu a obținut un record personal la 60 m cu 8,29, ocupând locul 5 la o zecime de primul loc, apoi s-a clasat tot pe 5 la lungime cu 4,72, reușind, de asemenea, un record personal și a terminat pe poziția a 10-a la 200 m. Un record personal a obținut și Patricia Petrescu, la 60 m garduri cu 10,21, ocupând locul 8, apoi a fost aproape de podium la săritura în înălțime, unde s-a clasat pe locul 4, cu 1,40 m și pe locul 6 la săritura în lungime. Sarah Bozdog a terminat pe poziția a 16-a la 60 m.
“Cred că am fost singurii de la acest concurs care nu am avut o sală unde să ne putem pregăti cât de cât. Este foarte dificil să ținem pasul la rezultate cu ceilalți care au lucrat toată iarna în sală, iar noi pe o alee din beton, din Țesători. Urmează faza zonală și apoi finala națională și pentru o medalie sau un loc pe podium va trebui să facem sacrificii, în condițiile noastre de pregătire. Presiunea pe sportivii noștri e foarte mare pentru că trebuie să concureze cu cei de la Dinamo București, Pitești, Râmnicu, Vâlcea, Bacău, toți cu condiții de pregătire în sală. La noi nu se poate. E păcat de acești copii care încă mai au dorință și vin la antrenamente, dar nu se știe pentru cât timp. Sunt sportivi cu calități, care au demonstrat în ultimii ani, dar care nu pot intra în nici o sală, din câte sunt în oraș. E bătaie de joc și e și periculos, mai ales în această perioadă cu temperaturi scăzute. La concursul la care am fost săptămâna trecută am fost aproape de cei de pe podium, dar imposibilitatea de intra măcar de câteva ori în sală înainte de competiție a făcut diferența, chiar dacă a fost mică, de o zecime, dar în atletism asta contează foarte mult. Avem în față o lună de pregătire specifică, înainte de faza zonală de sală, unde sunt calificările pentru finală și noi nu avem unde să ne antrenăm. Ceilalți de la cluburile care au sală se vor duce mult în față, deși nu au calități tehnice și motrice mai bune, dar pregătirea face diferența. Nici încălțămintea specifică nu putem să o punem, pentru că, de exemplu, acum e zăpadă pe oriunde ne-am duce. O avem pe Timeea Costa, componentă a lotului național de 400 m, care trebui să se pregătească pe beton. În condițiile acestea va fi din ce în ce mai greu să obținem rezultate. În ultimii ani pista de la stadion a fost mereu afectată de tot felul de lucrări, ba s-au pus camere de luat vederi și s-au săpat șanturi pe suprafața de alergat, ba s-a montat nocturna și iar s-a săpat. Cum să ții pasul cu performanță, dacă nici vara nici iarnă nu ai condiții minime, pentru a forma noile generații de sportivi”, a declarat profesorul Adrian Vrudnik, coordonatorul secțiilor de atletism la CSȘ și CSM Lugoj.
Faza zonală pentru junior III este programată spre finalul lunii februarie, la București, iar finala de sală este programată la Bacău.