În această perioadă de criză generată de pandemia de coronavirus, bolnavii de diabet fac parte din categoria celor cu riscuri suplimentare. În Lugoj și zona adiacentă, deservită de Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei, sunt înregistrați 5.000 de pacienți cu diabet de tip I și tip II.
Care sunt riscurile acestei categorii de pacienți? Ce trebuie ei să știe referitor la activitățile fizice, alimentație și monitorizare a glicemiei în această perioadă de izolare la domiciliu? Cum procedează în caz de urgență? La aceste întrebări și multe altele, ne răspunde dr. Oana Rîurean, medic primar de diabet, nutriție, boli metabolice și director medical al Spitalului Municipal din Lugoj.
”Întotdeauna, pacienții cu afecțiuni cronice, inclusiv diabeticii, sunt mai predispuși să facă forme severe, este valabilă și la gripa obișnuită. Nu știm sigur de ce, probabil că e vorba despre afectarea imunității, dar încă nu avem studii medicale categorice. Așadar, riscul în acestă perioadă nu poate fi subestimat. Recomand respectarea regimului igieno – dietetic recomandat în general și să își administreze corespunzător medicația. În cazul pacienților care necesită insulino-terapie, se recomandă monitorizarea frecventă a valorilor glicemice și efectuarea profilului glicemic săptămânal, cu ajustarea dozelor de insulină. Fără dulciuri și urcați-vă cât mai des pe cântar!”, ne-a declarat dr. Rîurean.
Recomandările privesc respectarea normelor de igienă, spălatul cu săpun și apă caldă, dezinfectarea suprafețelor, evitarea spațiilor aglomerate cu păstrarea distanței de cel puțin 2 metri, iar activitățile fizice se vor desfășura în limita activităților recomandate de ordonanțe.
”Medicii și personalul de la Diabet se află în aceste zile în ambulatoriu. În caz de urgențe, rugăm pacienții să ne sune pe telefonul personal, să ia legătura cu noi prin secretariatul unității sau să ne adreseze întrebări prin mailul spitalului, municipal.lugoj@smlugoj.ro. Noi îi vom contacta. Dacă este un caz de urgență care nu poate fi prevăzut, să se prezinte la Urgențe, la medicul de gardă, care îi trimite la diabetolog”, precizează dr. Rîurean.
Directorul medical al spitalului lugojean apreciază foarte mult colaborarea cu medicii de familie, care, după cum se știe, eliberează în aceste zile rețetele pentru diabet, în consultare strânsă cu medicul specialist: ”le mulțumesc medicilor de familie din Lugoj și din satele din jur, de asemenea doamnei dr. Constanța Iacobescu din ambulatoriul privat, pentru sprijinul acordat pacienților. Am ținut legătura telefonic, am făcut rețetele, ei le-au printat și le-au dat pacienților”.
La ora actuală, criza de Metformin și Siofor a fost depășită, iar în farmaciile din oraș se găsesc atât insulină, cât și medicamente și accesorii.