”O Românie accesibilă într-o Europă fără bariere”, evenimentul care a marcat plecarea din data de 30 iunie a lugojeanului Vasile Stoica în turul de 1700 de km, cu destinaţia Strasbourg, pentru a reprezenta cauza persoanelor cu dizabilităţi, a avut loc luni, 29 iunie, de la orele 14.
Conferinţa a adus în vizorul celor prezenţi necesitatea armonizării societăţii cu nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi barierele care li se pun acestora, de la atitudinea semenilor, la nivelul în care aspecte normale pentru cei sănătoşi din punct de vedere fizic, pentru aceste persoane devin o adevărată povară.
„În momentul de faţă există foarte multe bariere, şi acestea din afara familiei, aceste bariere iau naştere din atitudinea societăţii în general. Este timpul să fie făcută o schimbare a imaginii acestor persoane, a unghiului din care le privim, să privim abilităţile pe care ei le deţin, nu dizabilităţile”, declară Mihaela Ungureanu, preşedinte Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Vocea municipalităţii locale s-a făcut auzită prin cuvântul primarului Francisc Boldea, dar şi prin viceprimarul Lugojului, Adrian Fărcăgean. Alături de Angelica Uscat, director DASC Lugoj, şi reprezentanţi ai Inspecţiei Sociale Timiş, Direcţiei Protecţiei Copilului Timiş şi preşedintele Consililui Naţional al Dizabilităţii din România, în frunte cu Mihaela Ungureanu, reprezentanta Guvernului la eveniment.
Conferinţa a adus faţă în faţă reprezentanţi ai DASC Lugoj, ai Inspecţiei Sociale Timiş, Direcţiei Protecţiei Copilului Timiş, alături de preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România şi pe Mihaela Ungureanu, reprezentanta Guvernului la eveniment, adunaţi pentru a lăuda curajul şi impresionanta voinţă a lugojeanului şi de a da speranţă persoanelor a căror condiţie fizică este defavorabilă.
Din păcate nu totul s-a desfăşurat conform planului, astel că după laude şi zâmbete a urmat momentul inevitabil în care reprezentanta sistemului a fost bombardată cu întrebări, care mai de care mai delicate, dublate de nemulţumiri la adresa anumitor lacune din legislaţia valabilă la momentul actual, implicit al modului de abordare a situaţiei dificile în care de cele mai multe ori persoanele cu dizabilităţi sunt puse.
Astfel că drept urmare cuvintelor mari, la întrebările şi nelămuririle persoanelor defavorizate fizic, din păcate, singurul răspuns la ceea ce afectează direct persoanele în cauză, a fost lipsa cuvintelor din partea reprezentantei Guvernului.