Actorul Traian Stănescu a murit în noaptea de marți spre miercuri, 11-12 aprilie, la vârsta de 82 de ani. Anunțul a fost făcut de către fiul acestuia, Mihai Stănescu, care a postat pe o rețea de socializare o poză cu părinții lui cu mențiunea ”acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, tata!”.
Acesta s-a stins din viață la trei ani după ce și-a pierdut soția, pe marea actriță Ilinca Tomoroveanu.
”Traian Stănescu, actor al Teatrului Național București, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Rămân în urmă numeroase roluri importante pe prima scenă a țării, o prezență caldă și luminoasă, o viață trăită în armonie, alături de doamna sa, Ilinca Tomoroveanu, cu multă dragoste de Teatru! Colegii din Teatrul Național București sunt alături de familia îndoliată și transmit sincere condoleanțe! Dumnezeu să îl aibă în paza Sa! Vom reveni cu detalii legate de ceremoniile funerare”, este mesajul postat pe pagina de facebook a Teatrului Național ”I.L.Caragiale” București.
Artistul s-a născut la 27 martie 1940, în Făget. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961, clasa profesor G.D.Loghin şi a fost repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamţ (actualmente Teatrul Tineretului), în perioada 1961-1964.
Din 1968, a devenit actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” al cărui societar de onoare a fost din anul 2002.
De-a lungul carierei, Traian Stănescu a jucat în nenumărate piese de teatru, precum ”Enigma Otiliei”, ”Regele Lear”, ”Richard al III-lea”, ”Cine are nevoie de teatru”, ”Orfeu în Infern”, ”Ondine”, ”Amanţii insângeraţi”, ”Sâmbătă, duminică, luni”.
Acesta a jucat și în filme, dintre care amintim ”Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), ”Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), ”De trei ori Bucureşti” (regia Horea Popescu, 1967), ”Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria ”Mărgelatu” (regia Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), ”Probleme personale” (regia David Reu, 1981), ”Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982).
Pe data de 7 februarie 2004, fostul președinte al României, Ion Iliescu, avea să îi confere Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – ”Arta Spectacolului”, ”în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.
Dumnezeu sa-l odihnească!