La Galeria Pro Arte din Lugoj, este vernisată astăzi expoziţia „Şi eu pot…! Desenele lumii mele”, unde vor fi expuse desenele elevului Cătălin Chiţia, un copil cu autism. Expoziţia poate fi vizitată până vineri, 10 aprilie.
„Pornind de la motto-ul: ,,N-am să ajung pe culme? Se poate foarte bine. Dar vreau să urc atât cât am să pot, prin mine!” (Edmond E.A. Rostand), prin organizarea acestei expoziţii dorim să înlăturăm barierele sociale şi să arătăm tuturor că persoanele cu autism pot trece dincolo de ,,ziduri”, pot crea lucruri minunate în care regăsim o parte din sensibilitatea şi tăcerea lumii lor. Vom încerca să construim un climat socio-afectiv pozitiv, îndemnând publicul spre toleranţă şi acceptare. Mulţumim sponsorului nostru S.C. R-PROSERV S.R.L. pentru sprijinul acordat”, spune prof. Viorica Paraschivu, directoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Alexandru Roşca”.
Cei mai mulţi dintre copiii cu autism nu sunt valorificaţi îndeajuns, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului acasă. Lipsa unei ocupaţii zilnice duce la frustrare şi izolare, nu numai a lor, ci şi a familiilor acestora. Prin urmare, primirea lor într-un centru în care să-şi dezvolte anumite abilităţi creşte şansele lor de a participa activ la viaţa socială, şi, mai ales, creşte şansele ca, pe viitor, aceşti tineri să fie încadraţi în locuri de muncă protejate, pentru a-şi câştiga singuri existenţa.
„Cătălin a fost diagnosticat la vârsta de doi ani şi jumătate cu autism. Deşi medicul era de părere că nu este nimic de făcut, nu am renunţat şi am încercat mai multe metode de recuperare. Este un copil minunat, desenează extraordinar, redând imagini din memoria vizuală, cu mare precizie şi o atenţie deosebită pentru detalii. Autismul nu trebuie înţeles greşit. Există persoane cu autism care au un nivel al inteligenţei mult peste medie. Nu este contagios, nu te poţi îmbolnăvi mergând pe stradă, jucându-te sau intrând în contact cu un autist. Să-i acceptăm, să-i ajutăm şi să-i iubim!”, este de părere mama copilului, Simona Chiriac.
Autismul este cunoscut ca o dizabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea complexă. Experţii consideră că autismul apare în special în primii trei ani de viaţă a unei persoane. Condiţia este rezultatul unei nereguli de ordin neurologic ce are efecte asupra funcţionării creierului, dar afectează şi comunicarea şi abilităţile vieţii sociale.