Joi, 13 decembrie, de la ora 10, Galeria ProArte vă invită la o expoziţie de sezon: „Obiceiuri tradiţionale bănăţene de Crăciun”.
Joi, 13 decembrie, de la ora 10, Galeria ProArte vă invită la o expoziţie de sezon: „Obiceiuri tradiţionale bănăţene de Crăciun”.
Expoziţia este organizată de Muzeul de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj, în colaborare cu Galeria ProArte.
„A devenit deja o tradiţie ca Muzeul de Istorie să organizeze expoziţii prilejuite de obiceiurile tradiţionale de Crăciun, obiceiuri ce se sărbătoreau în satele din împrejurimile Lugojului. Ne propunem aşdar, odată în plus, să promovăm fascinanta diversitate a culturii tradiţionale bănăţene de la sfârşit de secol XIX până la sfârşit de secol XX prilejuită de cea mai importantă sărbătoare din calendarul de iarnă – cea a Crăciunului”, ne-a declarat prof. dr. Daciana Vuia, muzeograf la Muzeul de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj.
Cu acest prilej, va fi refăcut interiorul unei case ţărăneşti bănăţene de la sfârşit de secol XIX, care îşi aşteaptă colindătorii în seara de Ajun. Este vorba despre o odaie de sărbătoare a casei tradiţionale, care cuprinde clupuri, masa cu fân pe jos şi pe masă, aşa cum erau aşteptaţi colindătorii de odinioară, lada de zestre etc. Nu vor lipsi patul bănăţean tradiţional supraînălţat, cu foarte multe perne, nici dulapurile bogat ornamentate şi nici icoanele ţărăneşti, dintre care cea mai veche este evaluată în jurul anului 1780.
„Vor fi expuse icoane pictate pe sticlă şi pe lemn, aflate în colecţia muzeului lugojean. Deşi majoritatea acestor icoane sunt nesemnate şi nedatate, ele sunt foarte importante, unele din acestea fiind susceptibile de a face parte din categoria tezaur. Mă refer aici în special la icoanele de la Micula, din perioada de început a şcolii de pictură de acolo, undeva la sfârşit de secol XVIII şi început de secol XIX”, precizează Daciana Vuia.
Expoziţia rămâne deschisă vizitatorilor până la sfârşitul lunii decembrie.