Expoziția personală a artistului Viorel Coman la Pro Arte, vernisată vineri, 28 februarie, este fără îndoială un eveniment deosebit.
Profesorul și pictorul Silviu Nopcea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Lugoj, a vorbit în deschidere despre palmaresul artistic impresionant al lui Viorel Coman, concretizat în expoziții personale, expoziții de grup, participări la saloane anuale și tabere importante de creație, lucrări în colecții private din țară și din străinătate.
”Viorel Coman vine azi în fața noastră cu un vizual bine închegat, care cuprinde o estetică aflată la limita dintre figurativ și non-figurativ, cu o cromatică foarte îndrăzneață, foarte curajoasă, bine stăpânită, puternică, dinamică. Aceasta are o formă de gestualism care ne trimite cumva spre un expresionism cromatic.
Tema centrală a expoziției: călătoria
O temă importantă pe care o abordează artistul Viorel Coman în expoziția din seara aceasta este călătoria. De fapt, este călătoria fiecăruia dintre noi în această viață. O călătorie personală, de cunoaștere pe sine însuși sau în care ne cunoaștem unii pe alții…
Ce presupune de fapt această călătorie? Ea are trei repere importante. Startul, începerea drumului, apoi există parcursul sau experimentul călătoriei și bineînțeles, finalul, concluzia sau destinația acesteia. Mai mult, din punctul meu de vedere, avem aici trei călătorii simultane.
Prima este călătoria fizică, cea reală în această lume, marcată de experiențe, de materialitate, de acumularea diverselor emoții. A doua este călătoria interioară, spre sine însuși. Nu în ultimul rând, este călătoria spirituală.
Călătoria artistului Viorel Coman este una de acumulare emoțională”.
În fond, artistul este un mediator, un translator, un mesager între două lumi, între planul real, material și cel transcedental, a adăugat curatorul Galeriei Pro Arte, profesorul și pictorul Silviu Nopcea.
Silviu Coman este un artist cu vocația culorii
La rândul ei, profesoara Simona Avram a spus că ”în ceea ce privește dialogul nostru de multă vreme despre plasticieni în acest spațiu, (…) voi prelua afirmațiile lui Silviu despre acea călătorie. Artistul o face în mod incandescent. Dacă urmăriți lucrările expuse în această sală, dominanța cromatică este extrem de fierbinte, de puternică și ea ne duce la caracteristica expresionismului.
Apropierea de acest curent atât de cunoscut în Europa nu cred că îl dizolvă pe Viorel Coman în cadrul lui, pentru că privirea, perspectiva de tip expresionist este unică pentru fiecare plastician”.
Profesoara Simona Avram a vorbit apoi despre importanța peisajului prin prisma originilor artistului, pornit din Târgoviștea istorică spre meleagurile Banatului, la Buziaș.
”Apropierea de peisaj, pe care a mărturisit-o încă din primii ani de creație, îl face să găsească peisaje diferite, dar ca numitor comun este fascinația față de natură și față de lumina pe care o percepe de fiecare dată în relație cu natura, cu construcțiile urbane sau rurale. Unele peiaje sunt cele văzute și redate la limita realismului, cu plonjare într-o stare ușor onirică, care provoacă privitorul, venit cu propriul bagaj de emoție și imaginație. Este nvoie de perspectivă, de o anumită distanță față de tablouri, pentru ca în ochiul proivitorului imaginea să capete coerență”, a spus Simona Avram.
Într-o pictură în care adesea fundalul devine elementul principal al compoziției, regăsim structuri complexe, imagini suprapuse, elemente de friză, construcții provocatoare pentru privitor, în special prin curajul cromatic.
”Pro Arte, o minunată galerie pe care eu am numit-o casă”
În continuare, artistul invitat s-a prezentat: ”Sunt Viorel Coman, sunt pictor, sunt din Buziaș, dar de loc sunt din Târgoviște. Am venit în Banat și aici voi rămâne până o să mă ridic dincolo de nori. Țin să-i mulțumesc domnului Silviu, doamnei Simona, dumneavoastră, pentru că m-ați primit în această minunată galerie pe care eu am numit-o casă. E ceva deosebit pentru un oraș ca Lugojul. Timișoara și alte orașe mari din țară, pe care le-am vizitat din punct de vedere expozițional, artistic, sunt sub nivelul acestei galerii. Despre expoziție, ce aș vrea să spun? 99% din lucrări reprezintă călătoria mea din interior spre exteriorul acestui minunat orășel, Buziașul, care m-a primit. Întorcându-mă de fiecare dată la el, descopăr câte o noutate, și, la invitația domnului Silviu Nopcea, v-am împărtășit azi câte ceva”.
Expoziția lui Silviu Coman va rămâne deschisă la Pro Arte pe tot parcursul lunii martie.