Printr-un proces deschis la Judecătoria Timișoara, Neta Șaptebani a contestat un proces verbal de contravenție prin care a fost sancționată, în luna aprilie acestui an pentru că a condus cu 119 km/h prin localitatea timișeană Șag. În cererea de anulare a procesului verbal, Neta Șaptebani a arătat că procesul verbal are greșeli de conținut fiind greșit numele localității și prenumele persoanei amendate. De asemenea, Neta Șaptebani a mai arătat că polițistul care a întocmit procesul verbal nu a redat întocmai mențiunile precizate, încălcându-i dreptul de a face obiecțiuni.
Pe fond, Neta Șaptebani a arătat că nu avea cum să circule cu 119 km/h, în condițiile în care se afla într-o coloană de cinci mașini și niciunul din autoturisme nu a fost oprit. Mai mult decât atât Șaptebani a arătat că viteza reținută de aparatul radar nu este corectă pentru că „din înregistrarea video efectuată de organul intimat se observă că la ora 08.07’59” apare în imagine autovehiculul condus de petentă, moment în care în dreptul literei T se indică viteza de 54 km/h, iar după aceea intervine o schimbare bruscă a valorii de viteză din dreptul literei T de la 54 km/h la 119 km/h”.
În cadrul procesului, Poliția nu a depus întâmpinare, punctul de vedere al Poliției fiind exprimat prin documentele depuse la dosar, inclusiv înregistrarea video. Astfel, un judecător din cadrul Judecătoriei Timișoara a anulat amenda aplicată Netei Șaptebani, considerând că a fost ceva în neregulă cu aparatul radar.
Magistratul a explicat că pe înregistrarea aparatului radar apar două viteze: una în dreptul literei „L”, iar alta în dreptul literei „T”, fiecare din cele două simboluri având o semnificație. „Viteza înregistrată în dreptul literei „T” (prescurtare a cuvântului target care în traducere din limba engleză înseamnă țintă, adică autovehiculul vizat de aparatul radar) este viteza de deplasare a autovehiculului captat în razaz de acțiune a aparatului cinemometru, măsurată de aparatul radar în timp real, adică în momentul înregistrării. Viteza înregistrată în dreptul literei „L” (prescurtare a cuvântului Locked, care în traducere din limba engleză înseamnă blocat, fixat) reprezintă viteza maximă reținută de aparatul radar în timp real, adică în momentul înregistrării”, a explicat judecătorul.
Magistratul a mai explicat că din înregistrarea video, în dreptul literei „T” se vede cum mașina condusă de Neta Șaptebani circulă în coloană cu o viteză de 56 de km/h, care scade treptat până la 47 de km/h, iar când se apropie de radar, viteza crește brusc, fără înregistrarea vreunei viteze intermediare, direct la 119 km/h.
„Această creștere bruscă a vitezei T, de la 47 km/h, la 119 km/h, fără a se indica alte viteze intermediare, crează convingerea instanței că cele două valori de viteză indicate, 47 km/h și 119 km/h nu vizează viteza de deplasare a aceluiași autovehicul țintă, cel condus de petentă, în condițiile în care este imposibil, în mod obiectiv creșterea vitezei în acest mod, de la 47 de km/h direct la 119 km/h, cu atât mai mult cu cât instinctul firesc al conducătorilor auto este de a reduce viteza de deplasare și nu de a accelera când intră în raza de acțiune a autospecialelor poliției rutiere”, a explicat judecătorul care i-a anulat sancțiunea Netei Șaptebani.