Un dosar aflat pe rolul Tribunalului Timiş şi soluţionat la sfârșitul anului trecut de Judecătoria Lugoj scoate la iveală un proces interesant dintre Poşta Română şi Poliţia Lugoj.
Litigiul a fost deschis de Poştă după o amendă aplicată în luna aprilie a anului trecut de poliţiştii lugojeni.
În urma unui control efectuat în primăvara lui 2014, poliţiştii au constatat că Poşta din Lugoj nu a luat măsurile de securitate dispuse cu ocazia unor controale anterioare.
Mai concret, amenda a fost aplicată în baza unei legi care prevede că „ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare (…) precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu sunt obligate să asigure paza acestora”.
Amendă anulată de judecători
Printr-un proces deschis în primă instanţă la Judecătoria Lugoj, Poşta Română a contestat amenda aplicată de Poliţie, invocând mai multe motive de formă şi de fond pentru care procesul verbal de contravenţie trebuie anulat.
„Oficiul poştal situat în Lugoj are mijloacele necesare de asigurare a pazei, fiind dotat şi cu elemente mecano-fizice de securitate şi electronice de securitate, chiar legiuitorul prevăzând alternativa montării de diferite sisteme de securitate în funcţie de valorile deţinute de unitatea respectivă”, se arată într-un document de la dosar.
Potrivit aceleiaşi surse, Poşta a invocat faptul că măsurile de siguranţă ale oficiului din Lugoj sunt adaptate nivelului de valori manipulate aici: maximum 49.000 de lei pe zi, ceea ce reprezintă o valoare redusă în comparaţie cu alte oficii poştale.
Potrivit documentului amintit, acesta este şi motivul pentru care Oficiul Poştal Lugoj este încadrat la nivelul trei de securitate. După ce au analizat probele de la dosar şi legile invocate de poliţişti, judecătorii lugojeni au anulat procesul verbal de contravenţie.
În decizia luată Judecătoria Lugoj a arătat că legea care obligă Poşta să-şi ia anumite măsuri de siguranţă a intrat în vigoare în 2012, fiind stabilit un termen de doi ani de aliniere la lege.
Cu alte cuvinte, Poşta a fost amendată în aprilie 2014 pentru că nu a luat nişte măsuri pe care era obligată să le ia până în iunie 2014.
„Având în vedere că termenul de 24 de luni este un termen legal suspensiv care indică data până la care unităţile prevăzute trebuie să îndeplinească criteriile impuse de acest act normativ, iar răspunderea unităţilor pentru nerespectarea obligaţiilor impuse de H.G. nr. 301/2012 poate fi angajată numai după împlinirea termenului, instanţa constată că aplicarea sancţiunii petentei la data de 28.04.2014 s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale menţionate anterior”, se arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj prin care amenda Poliţiei este anulată.
Hotărârea a fost atacată la Tribunalul Timiş, unde dosarul este pe rol.