Procurorii Parchetului General efectuează la această oră mai multe perecheziţii la birourile şi domiciliile unor medici din Caraş-Severin suspectaţi că primeau mită pentru a emite decizii de pensionare din cauza unor presupuse invalidităţi. Medicilor li s-a organizat şi un flagrant.
UPDATE: Unul din cei vizaţi de ancheta procurorilor din cadrul Parchetului General este Ioan Ungur, medicul cabinetului de expertiză medicală din Caransebeş. Potrivit www.expressdebanat.ro, Ungur este și consilier local, nimeni altul decât tatăl celebrului Cristian Ungur, tânărul care acum aproape patru ani a provocat masacrul de pe Aeroportul Caransebeș. În august 2010, Cristian Ungur, pe atunci în vârstă de 25 de ani, aflat în stare de ebrietate a intrat cu mașina pe pista Aeroportului Caransebeș, acolo unde avea loc în acel moment Campionatul Național Individual de Viteză la Motociclism. Tânărul a pierdut controlul volanului și a intrat în mulțimea aflată să urmărească spectacolul și în urma teribilismului patru persoane au fost rănite grav. Fără să fie deranjat de cele petrecute, Cristian Ungur și-a continuat deplasarea pe străzile orașului Caransebeș unde a reușit să mai accidenteze o mașină.
Dosarul penal care îi vizează pe medici a fost deschis în urma unei sesizări din oficiu a procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General. Ancheta îi vizează pe medicii Telbis Sebastian (soţul judecătoarei Luminiţa Telbis de la Tribunalul Caraş-Severin), Ungur Ioan, Cenda Ioan Octavian şi alte cadre medicale suspectate de luare de mită, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.
Două sute de şpăgi în mai puţin două luni
Concret, medicii sunt acuzaţi că în schimbul unor sume de bani emiteau decizii de pensionare pe caz de boală unor persoane care nu aveau dreptul. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, există probe potrivit căruia un singur medic încasa sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei pe zi. Potrivit aceloraşi surse, de la începutul lunii ianuarie şi până acum, un singur medic a luat mită de 200 de ori. Probele adunate până la această oră mai arată că medicii au importante sume de bani, recent unul dintre medici achiziţionând un apartament în Timişoara, cu bani cash.
Acuzaţiile oficiale
În urmă cu câteva minute, Parchetul General a emis un comunicat de presă în care arată care sunt acuzaţiile oficiale aduse medicilor. „Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea de către mai multe persoane, medici specialişti de medicina muncii de la cabinetele de expertiză medicală din Caransebeş şi Moldova Nouă, a unor infracţiuni de corupţie. În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la fapte de luare de mită săvârşite de către cadre medicale, constând în încadrarea nejustificată în grad de invaliditate a unor persoane în schimbul unor sume de bani”, se arată în comunicatul Parchetului General. Procurorii au instrumentat acest dosar cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii.
Vom reveni cu amănunte