Autorităţile, ONG-urile şi reprezentanţii rromilor în diferite comitete şi comisii se pun de multe ori la masă ca să caute soluţii pentru ceea ce ei numesc „integrarea rromilor în societate”.
Autorităţile, ONG-urile şi reprezentanţii rromilor în diferite comitete şi comisii se pun de multe ori la masă ca să caute soluţii pentru ceea ce ei numesc „integrarea rromilor în societate”.
Discuţiile despre şcolarizare, locuri de muncă sau incluziune socială sunt inutile atâta timp cât rromii au o mare problemă: lipsa documentelor de identitate. O familie din Buziaş a trecut prin acest test al răbdării timp de doi ani.
Asociaţia Generaţie Tânără este un ONG implicat activ în repatrierea rromilor din Franţa. Reprezentanţii ONG-urilor au avut surpriza să constate că o familie de rromi din Buziaş a ajuns în străinătate fără niciun document de identitate şi a fost trimisă în România pe baza unor titluri de călătorie emise de autorităţile franceze.
„Nu ştiu în ce bază au fost emise acele titluri de călătorie, dar când s-au întors în România am început demersurile pentru obţinerea documentelor de identitate. Erau şase copii şi un adult, membri ai aceleiaşi familii”, a mărturisit preşedintele Asociaţiei Generaţie Tânără, Mariana Petersel.
„Îţi trebuie mult timp ca să arăţi că exişti”
Chiar dacă, în calitate de reprezentanţi ai unui ONG cu relaţii internaţionale, ştiu procedurile şi paşii pentru întocmirea actelor, reprezentanţii Asociaţiei Generaţie Tânără au înţeles că, în România, demersul este o luptă cu morile de vânt.
„Ştiam cum să facem lucrurile astea pentru că suntem corespondenţi ai Serviciului Social Internaţional. Pentru prima dată am înţeles, însă, că la mine în ţară este foarte greu să obţii un act de identitate şi îţi trebuie foarte mult timp să probezi că exişti. Am trecut prin doi ani de calvar, în care am fost pasaţi de la instanţă, la IML, la căutat oameni care să dea declaraţii, instanţele s-au mutat de la Buziaş la Timişoara, apoi la Lugoj. Am fost priviţi ca unii care vrem să facem acte copiilor rromi şi de ce”, a mai spus Mariana Petersel.
Preşedintele Asociaţiei Generaţie Tânără a mai spus că ar relua oricând demersul de obţinere a actelor de identitate pentru rromi. „Noi, spre deosebire de alţii, muncim. Noi trebuie să mergem spre rromi. Ei nu vor veni spre noi, poate chiar prin faptul că se simt marginalizaţi şi cultivă această marginalizare”, a adăugat Petersel, care a mai spus că societatea noastră a uitat să dăruiască, iar viitorul este sumbru.