Judecătorul Curţii de Apel Timişoara, Mircea Creţu, cel care i-a condamnat în primă instanţă pe studenţii criminali de la Medicină, Carmen Bejan şi Sergiu Florea, nu va mai emite sentinţe de condamnare la închisoare. Magistratul s-a transferat de la Secţia Penală la Secţia Litigii de muncă.
Judecătorul Mircea Creţu, cel care i-a condamnat în primă instanţă pe studenţii criminali de la Medicină, Carmen Bejan şi Sergiu Florea, nu va mai emite sentinţe de condamnare la închisoare. Magistratul s-a transferat de la Secţia Penală la Secţia Litigii de muncă.
Doi studenţi de la Medicină, Carmen Bejan şi Sergiu Florea, au şocat o ţară întreagă după ce, în camera de cămin, l-au ucis şi tranşat pe Trifu Schroth, un bărbat de etnie rromă din Timişoara. Tinerii au fost prinşi, anchetaţi şi trimişi în judecată. Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş, iar dosarul i-a fost repartizat judecătorului Mircea Creţu.
În timpul procesului, judecătorul i-a ţinut şi lecţii de morală studentei criminale, care a declarat că „în ziua de azi, banii sunt totul”. „Nu domnişoară. E greşit. Banii nu sunt totul”, a spus pe un ton blând judecătorul, care după audierea tuturor martorilor, supus unei presiuni mediatice extraordinare, a emis şi sentinţa: 16 ani de închisoare pentru fiecare dintre cei doi tineri.
Urmărit de studenţii criminali
După emiterea primei sentinţe, dosarul crimei de la Medicină a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. Între timp şi Mircea Creţu a fost avansat ca judecător de Curte de Apel, iar dosarul a fost repartizat unui complet din care făcea parte chiar Mircea Creţu. Acesta a fost, însă, nevoit să se retragă, deoarece emisese o primă sentinţă în acest dosar.
Tot la Curtea de Apel, Mircea Creţu s-a făcut remarcat după ce a dispus eliberarea vameşilor şi poliţiştilor arestaţi în dosarul şpăgilor de la Vama Moraviţa. Concret, Mircea Creţu a decis eliberarea inculpaţilor din lotul „Moraviţa I” după ce inculpaţii din lotul „Moraviţa II” fuseseră deja eliberaţi. Judecătorul şi-a motivat decizia prin faptul că situaţia vameşilor arestaţi este identică cu cea a vameşilor eliberaţi deja şi nu se poate face o diferenţă de tratament.
A trecut la „Litigii de muncă”
Chiar dacă a făcut carieră ca judecător „de penal”, Mircea Creţu „agaţă cătuşele în cui” şi renunţă la a mai judeca infractorii. Potrivit unor surse din cadrul Curţii de Apel Timişoara, Mircea Creţu s-a transferat la Secţia Litigii de Muncă din cauza volumui mare de activitate de la Secţia Penală. Potrivit aceloraşi surse, în locul lui Creţu vor fi avansaţi doi judecători de la Tribunalul Timiş.