O sentință a Judecătoriei Timișoara scoate la iveală haosul care domnește în primăria din capitala Banatului, condusă cu mână de fier de Nicolae Robu.
O sentință a Judecătoriei Timișoara scoate la iveală haosul care domnește în primăria din capitala Banatului, condusă cu mână de fier de Nicolae Robu. În timp ce juriștii primăriei susțin că firma care deține clubul de fițe Heaven Studio folosește un teren al primăriei în suprafață de 15.000 de metri pătrați fără să plătească nimic, șeful Direcției de Patrimoniu susține că firma este cu plățile la zi. În tot acest timp, municipalitatea se chinuie să evacueze firma al cărei contract a expirat încă din 2009.
Clubul Heaven Studio atrage în fiecare săptămână mii de tineri dornici de distracție. Prea puțini știu însă, afacerile din spatele celui mai mare club de fițe din Banat. Ilegalitățile au atras inclusiv o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție, descoperindu-se că firma folosea un teren al primăriei de 15.000 de metri pătrați, dar plătea chirie doar pentru 3.200.
Istoria afacerii Heaven
Totul a început în urmă cu exact 10 ani. În luna aprilie a anului 2003, Consiliul Local Timișoara emite o hotărâre de Consiliu Local prin care „Baza sportivă și de agrement” din zona Stadionului „Dan Păltinișanu” este scoasă la licitație. În urma licitației care are loc în 30 mai 2003, este declarată câștigătoare firma SC Elaine SRL, deținută de fostul milițian Dorin Epure. Între Primăria Timișoara și societate se încheie un contract de închiriere pe o perioadă de un an.
În decembrie 2003, Consiliul Local Timișoara emite o nouă hotărâre prin care se decide prelungirea contractului, prin act adițional, pe o perioadă de șase ani, până în 31 iulie 2009. Obținând un contract „beton”, Dorin Epure investește sume importante de bani și transformă baza sportivă închiriată de la primărie într-un ștrand și într-un club, care astăzi sunt deja un brand în Banat.
Contract prelungit ca să nu sufere cetățenii
În vara anului 2009, când ar fi trebuit să expire contractul de închiriere dintre Primăria Timișoara și firma care deține Heaven-ul, Consiliul Local decide prelungirea contractului până la sfârșitul sezonului estival. Consilierii locali au avut în vedere că acolo funcționează un ștrand, iar „închiderea acestuia pentru organizarea unei licitaţii publice privind închirierea aducea deservicii cetăţenilor”. Astel, contractul de închiriere a fost prelungit până la sfârșitul lunii septembrie 2009.
În momentul în care contractul a expirat, Primăria Timișoara a început procedurile de evacuare. Pentru că Dorin Epure nu a vrut să părăsească spațiul, fără să fie despăgubit, primăria a deschis un proces, solicitând în instanță evacuarea „pârâtului”. Procesul este de mai bine de trei ani pe rolul instanțelor, fiind în faza de recurs, la Curtea de Apel Timișoara.
Primăria cere evacuarea de urgență a clubului Heaven
Pentru că emiterea unei soluții definitive întârzie, primăria a depus o solicitare de evacuare în baza unei ordonanțe președințiale. Practic, prin acest proces, deschis la finalul lunii ianuarie a acestui an, primăria cere evacuarea de urgență a clubului de fițe întrucât „pentru spaţiul respectiv nu se încasează chirie, prejudiciindu-se astfel grav bugetul local”.
În cererea de chemare în judecată, juriștii Primăriei Timișoara arată că „pârâta ocupă în prezent acest spaţiu fără a avea vreun titlu legal, iar proprietarul acestui spaţiu, în speţă Consiliul Local al Municipiului Timișoara, nu are posibilitatea în acest fel să realizeze venituri la bugetul local al Municipiului, de asemenea împiedicând instituţia să realizeze anumite investiţii pentru interesul public, cum ar fi un bazin de înot olimpic”. Concret, juriștii primăriei susțin că de la data expirării contractului, 30 septembrie 2009, Heaven Studio nu i-a mai plătit primăriei niciun leu, prejudiciul fiind mult mai mare decât cel constatat de Curtea de Conturi și DNA în momentul în care s-a descoperit că firma care deține clubul plătește pentru un spațiu mai mic decât cel folosit în realitate.
Minciunile juriștilor, demontate chiar din primărie
Contactat telefonic, patronul clubului Heaven, Dorin Epure (foto) a declarat că afirmațiile juriștilor din primărie sunt false, fiind cu chiria la zi. „Nu este nimic adevărat. Am plătit inclusiv pentru perioada în care au spus că am folosit mai mult decât plăteam. Ei vor acum să mă evacueze fără să țină cont că eu am investit acolo foarte mulți bani. Mi-au dat niște bălării. Să îmi dea banii pe care i-am investit și plec”, a declarat Dorien Epure pentru „Redeșteptarea”.
De altfel, afirmațiile lui Epure sunt confirmate chiar de șeful Direcției de Patrimoniu din Primăria Timișoara, Martin Staia. Acesta a spus că firma plătește chirie, chiar dacă nu are un contract valabil. „Se plătește în baza fișelor de calcul”, a explicat Staia. Acesta nu a putut spune cum se face că într-un document oficial a apărut că Heaven nu plătește nimic, din moment ce este cu chiria la zi. „Cei de la Juridic trebuie să știe”, a mai spus Staia.
Șeful juriștilor din Primăria Timișoara, secretarul Ioan Cojocari a spus că el nu știe nimic, fiind tras pe linie moartă. „Eu sunt cu arhiva acum. Dacă ai ceva de la arhivă, poți să mă întrebi. Altceva nu știu„, a spus Cojocari.
Primăria a pierdut procesul
Până să se lămurească „specialiștii” Primăriei Timișoara dacă Heaven plătește sau nu chirie, magistrații Judecătoriei Timișoara au emis sentința prin care cererea de evacuare în baza unei ordonanțe președințiale a fost respinsă. „Instanţa reţine că reclamanţii nu au dovedit că folosirea iî continuare a imobilului de către pârâtă ar aduce atingere gravă unui drept care s-ar păgubi prin întârziere sau o pagubă iminentă şi care nu s-ar putea repara, din care să rezulte urgenţa care să justifice evacuarea imediată a pârâtei din imobil, in condiţiile în care prezenta cerere a fost formulată la mai bine de 2 ani de la data introducerii acţiunii de evacuare a pârâtei pe calea dreptului comun”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara. Decizia nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Tribunalul Timiș.