Fostul director economic al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Pavel Ioan Ancaş, se judecă de mai bine de doi ani cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, după ce, într-un singur an, Ancaş a fost concediat de două ori. Fostul director susţine că a fost dat afară pentru că locul său trebuia ocupat pe criterii politice.
FOTO (www.optm.ro) Prima destituire a lui Ancaş s-a făcut când erau „la butoane” Anca Boagiu (centru) şi Daniela Drăghia (dreapta)
Fostul director economic al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, Pavel Ioan Ancaş, se judecă de mai bine de doi ani cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, după ce, într-un singur an, Ancaş a fost concediat de două ori. Fostul director susţine că a fost dat afară pentru că locul său trebuia ocupat pe criterii politice.
Ioan Ancaş a încheiat un contract individual de muncă cu CNADNR, în 2001, înţelegere în baza căreia Ancaş era numit director adjunct economic al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, fiind angajat pe acest post pentru o perioadă de trei luni. În 2009, Ancaş a ajuns pe postul de director economic al DRDP Timişoara, dar printr-o decizie din aprilie 2011, a directorului general al CNADNR de la acea vreme, Daniel Drăghia, Ioan Ancaş a fost retrogradat, fiind transformat într-un simplu economist. În aceeaşi zi, Ancaş a fost pus să semneze actul adiţional la contractul de muncă, document care prevedea destituirea din funcţia de director economic.
Ioan Ancaş a refuzat să semneze actul adiţional prin care să accepte de bună voie destituirea, iar patru luni mai târziu a fost emisă decizia de concediere „cu acordul părţilor”. Nemulţumit de toată această situaţie, fostul director economic al DRDP Timişoara a contestat decizia în instanţă, iar printr-o decizie irevocabilă a Curţii de Apel Timişoara, emisă în iunie 2012, Ioan Ancaş era reangajat pe funcţia de director economic. Mai mult decât atât, prin aceeaşi sentinţă, Curtea de Apel a obligat CNADNR să-i plătească lui Ancaş salariile de director pentru perioada în care a fost ţinut pe tuşă.
După reinstalarea pe funcţie dispusă de instanţă, Ancaş nu a făcut mulţi pureci în companie pentru că a fost din nou destituit şi dat afară. Şi de această dată Ancaş a mers în instanţă şi a câştigat procesul pe fond de la Tribunalul Timiş. Judecătorii au reţinut că CNADNR „a procedat la modificarea unilaterală a felului muncii şi a salariului reclamantului, fără a exista acordul salariatului ori indicată vreo prevedere legală din Codul muncii care să justifice această măsură”.
Decizia Tribunalului Timiş a fost atacată cu recurs, la Curtea de Apel Timişoara, iar printr-o sentinţă irevocabilă, Curtea de Apel a dat dreptate Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Magistraţii Curţii de Apel au reţinut, în sentinţa emisă, că funcţia de director economic, deţinută de Ancaş, face parte din categoria funcţiilor de directori executivi ce pot fi numiţi sau revocaţi de Directorul General, cu acordul Consiliului de Administraţie.
Fostul director economic al DRDP Timişoara susţine, însă, că a obţinut postul în urma unui concurs, acesta fiind şi motivul pentru care refuză să accepte postul de simplu economist. De altfel, Ioan Ancaş a declarat pentru Redeşteptarea că nu renunţă la luptă nici după decizia Curţii de Apel, solicitând, printr-o cale extraordinară de atac, revizuirea recursului.
Întrebat care ar fi substratul schimbării sale din funcţie, Ancaş a declarat că e vorba de schimbări politice. „Eu lucrez în Companie din 1983. Am ajuns director economic printr-un concurs. Nu am venit ca să pot fi schimbat când vrea fiecare. La vremea respectivă (n.r. în 2011) s-a dus cineva cu un tabel şi a zis dă-i afară pe ăştia şi pune-i pe ăştia. De acolo a pornit totul. Ei au crezut că sunt numit director economic şi m-au schimbat”, a declarat Ancaş pentru Redeşteptarea.
Fostul director a mai spus că după ce a fost repus pe funcţie de instanţă a fost înlocuit pentru că la putere au venit alţii cu acelaşi mod de operare. „Având nevoie de post m-au revocat din nou. Nu au ce să îmi spună că am greşit. Totuşi, am lucrat în companie de ceva ani. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate eu nu am mai văzut. Au reuşit să facă sistemul praf”, a mai spus Ioan Ancaş. Şeful DRDP Timişoara, Ioan Ambruş nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.