Doi muncitori în vârstă de 43 şi 41 de ani au murit în urmă cu patru ani la o fermă Smithfield din Boldur. Ion Constantin Mioc şi Ioan Pascu au murit înecaţi într-un bazin cu dejecţii, iar compania americană a fost găsită vinovată de nerespectarea unor norme
Doi muncitori în vârstă de 43 şi 41 de ani au murit în urmă cu patru ani la o fermă Smithfield din Boldur. Ion Constantin Mioc şi Ioan Pascu au murit înecaţi într-un bazin cu dejecţii, iar compania americană a fost găsită vinovată de nerespectarea unor norme de protecţie a muncii. Sentinţa este irevocabilă.
Accidentul de muncă în care şi-au pierdut viaţa cei doi muncitori ai Smithfiled a avut loc în 6 august 2008. Tragedia s-a petrecut după ce sistemul automat de evacuare a dejecţiilor de la ferma Smithfield din Boldur s-a defectat, iar muncitorii au intervenit pentru a poziţiona corect senzorul şi a reporni instalaţia. Cel care a coborât în puţul colector pentru reaşezarea senzorului a fost Constantin Mioc. Din cauza gazelor, acestuia i s-a făcut, însă, rău şi a căzut. Ion Pascu a coborât în puţ să îl scoată pe colegul său, dar şi lui i s-a făcut rău. Medicii ajunşi la faţa locului nu au mai putut face altceva decât să constate decesul.
Amendă din partea ITM
În urma incidentului de la ferma Smithfield, inspectorii de muncă au deschis o anchetă pentru a stabili condiţiile în care s-a produs accidentul. S-a întocmit un proces verbal în care s-a reţinut că s-au încălcat mai multe articole din legea 319/2006, privind securitatea şi sănătatea în muncă şi s-a dispus o amendă de 20.000 de lei.
De asemenea, inspectorul de muncă a mai constatat că s-a încălcat articolul 13 din „Instrucţiunile proprii de securitate şi sănătatea muncii din cadrul Smithfield Ferme SRL”, document potrivit căruia „la coborârea în camera grătarelor, în fose, în cămine unde nu se cunoaşte natura gazelor existente, muncitorul va fi echipat cu echipament individual de protecţie corespunzător, iar la gura de acces vor sta doi salariaţi, care vor purta acelaşi echipament, gata să-l scoată afară în caz de nevoie pe cel care a coborât”, lucru care nu s-a întâmplat în cazul accidentului de muncă de la Boldur.
Poziţia Smithfield şi decizia instanţei
În urma accidentului de muncă a fost deschis şi un dosar penal, conform procedurii. Nu s-a constatat însă comiterea unor infracţiuni şi procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale. Smithfield a considerat însă că trebuie să fie anulată şi amenda de 20.000 de lei primită de la ITM şi a atacat sancţiunea în instanţă.
„Accidentul de muncă a avut drept cauză unică neglijenţa salariaţilor, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, care şi-au depăşit atribuţiile de serviciu şi au intervenit într-o situaţie în care nu aveau competenţa şi pregătirea necesară”, au arătat avocaţii companiei în întâmpinarea depusă la dosar.
În urma procesului, al cărui fond s-a judecat la Tribunalul Timiş, amenda ITM a fost menţinută. Smithfield a declarat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii de aici au respins recursul şi au decis în mod irevocabil că amenda impusă de ITM este justificată.
Potrivit avocaţilor specializaţi în drept civil, în baza acestei sentinţe, familiile victimelor pot deschide un proces prin care să solicite Smithfield daune morale şi materiale.