Stând pe nisipuri exotice sau autohtone, în valuri înspumate sau în blânde unduiri, mergând la piaţă măcar pentru brânză, ardei şi roşii, cumpărând o ciocolată de pe acelaşi raft din oricare magazin al unui anumit lanţ european, plătind aceleaşi facturi, aţi băgat de seamă că lumea din jurul nostru s-a schimbat?
De pildă, un stat îşi trimite nişte soldaţi, ia aşa, în dorul lelii, să-şi dezmorţească oasele într-un teritoriu învecinat.
Concediul-exerciţiu reuşeşte fără probleme şi graniţele trasate în celălalt veac nu mai valorează doi bani. Elita politică europeană protestează. Se cere apăsat retragerea, respectarea tratatelor. Poveşti. Se protestează mai energic. Se instituie sancţiuni. Basme.
Un june lider politic propune sforăitoare soluţii pentru atingerea bunăstării. Lumea îl crede şi îl urmează. Curând, banii se volatilizează, bancherii zăvorăsc porţile, greve, mitinguri, împrumuturi. Umilinţe. Haos.
Se votează ce drum trebuie ales. Ce nu s-a înţeles? Farul călăuzitor rămâne acelaşi.
În leagăne ale umanităţii, dinamita transformă în pulbere monumente pentru care timpul nu a existat. Se protestează din nou. Ei, şi? Explodează altele şi sunt martirizaţi savanţii care le apărau cu naive argumente.
Proteste anemice. Se pustiesc oraşe. Îngroziţi, oamenii fug cu milioanele numai spre vest, până ce drumurile se îneacă în necuprinsul apelor albastre.
Totuşi, destul de aproape, se văd ţărmurile făgăduinţei! Deodată, ca la semnul unui dirijor, frontierele nu mai există şi un tsunami uman traversează teritorii balcanice într-un timp record, de parcă nu ar fi fost ale cuiva. Schengen? Linişte. Într-un loc s-au întins sârmele ghimpate. S-a protestat. La noi s-au ridicat corturi.
Nimănui nu i-a trecut prin minte să le folosească, ţintele migranţilor nefiind sărăciile estice, ci bogatele democraţii vestice sau nordice, rapid convertite în contabili ţâfnoşi. Mai protestează cineva? Va mai fi Europa cum o ştim?
În 1847, Vasile Alecsandri se preumbla pe la Balta-Albă ,,travestit” într-un pictor francez nu atât pentru cure cu nămol, cât mai ales pentru a critica societatea contemporană care, atentă să petreacă după reţeta de la Paris, nu se mai uita şi în jurul său. După numai un an, multe lucruri nu mai aveau să fie la fel.
După aceeaşi reţetă…