„Cinci acte de dragoste” este spectacolul pe care Teatrul de Cameră din Bucureşti îl propune publicului lugojean luni, 21 noiembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Municipal
„Cinci acte de dragoste” este spectacolul pe care Teatrul de Cameră din Bucureşti îl propune publicului lugojean luni, 21 noiembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”. „Cinci acte de dragoste” reuneşte, pe parcursl unei ore şi patruzeci de minute de spectacol, cinci comedii americane contemporane semnate de Neil Simon, Jospeh Bologna, Renee Taylor şi Robert Andersen. Liantul acestora este eterna poveste de dragoste, care nu ţine cont de vârstă. Din distribuţie fac parte: Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Tomi Cristin, Jean Lemne, Cristian Pascalin şi Daniel Niţoi. Regia este semnată de Moshe Yassur, regizor american de origine română, care şi-a legat numele de realizările din ultima perioadă ale Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti.
Spectacolul tratează tema dragostei la orice vârstă şi atinge cinci forme de exprimare ale acesteia: iniţierea, cererea în căsătorie, mariajul, adulterul şi senectutea care uită sau înfloreşte toate vechile aventuri şi relaţii amoroase din cuprinsul vieţii, fie ele reale sau imaginare. Moshe Yassur a pus laolaltă textele “Iniţierea” (dramatizare Moshe Yassur după Cehov), „Căsătoria” (Neil Simon), „Adulterul” (Renee Taylor), „Viaţa Conjugală” (Joseph Bologna) şi „Bătrâneţea” (Robert Andersen). Interesant este faptul că doi dintre dramaturgii amintiţi, Renee Taylor şi Joseph Bologna, nu numai că scriu, dar şi joacă împreună teatru scurt. „Cinci acte de dragoste” este un reuşit colaj de piese scurte, în care autorii au întotdeauna un zâmbet de înţelegere pentru slăbiciunile umane.
Rădăcinile regizorului Moshe Yassur sunt la Iaşi, acolo unde reputatul om de teatru s-a născut în anul 1934 sub numele de Moise Stumer. O perioadă pe care mai apoi a numit-o „cel mai important cadou pe care mi l-a făcut viaţa” este adolescenţa petrecută în culisele Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, acolo unde a prins pasiunea pentru teatru. La numai 16 ani părăseşte România pentru a se stabili în Israel. Următoarea etapă în viaţa sa este Parisul, unde a studiat cu unul dintre primii regizori care au pus în scenă piesele lui Eugen Ionesco – Jean-Marie Serreau. După etapa pariziană, s-a stabilit la New York, unde este şi astăzi profesor de teatru. Din anul 2002 Moshe Yassur se ocupă de repertoriul idiş al Teatrului Evreiesc de Stat, punând în scenă piese precum „Cartea lui Ruth”, „Sonata Kreutzer” sau „Tango final” – ultimul putând fi vizionat şi de spectatorii lugojeni, în interpretarea inegalabilei actriţe Maia Morgenstern. La 50 de ani după ce a părăsit Iaşiul natal, Moshe Yassur a revenit la Naţionalul ieşean, unde a montat două piese de Eugen Ionesco din categoria teatrului absurd: “Jacques sau supunerea” şi “Viitorul e în ouă”, foarte bine primite de public. De altfel, piesa „Jacques sau supunerea” este binecunoscută iubitorilor de teatru lugojeni, ea făcând parte din repertoriul Teatrului „Traian Grozăvescu”, în regia Ancăi Maria Colţeanu, cea care în ultimii ani a pus în scenă mai multe piese de-ale lui Ionesco.
Biletele pentru spectacolul de la Lugoj costă 35 de lei şi pot fi cumpărate de la Teatrul Municipal, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă ale fiecărei săptămâni, între orele 13 şi 18.
{jathumbnail off images=”images/Stiri/sitenou/spectacol.jpg”}