Producătorii mari de răchie din estul judeţului se pregătesc să dea drumul cazanelor şi să extragă din prune tradiţionala licoare.
În zona Lugojului, unde sunt mai mult cazane de capacitate mică, unii s-au apucat deja de treabă.
În partea Făgetului, oamenii se bazează pe cazanele mari, care au şi 400 de litri, dar aşteaptă începutul lunii octombrie pentru a le da foc.
”La câmpie, de la Lugoj înspre Timişoara, oamenii au în general cazane mici, de 70 – 100 de litri. Acolo şi prunele se coc mai timpuriu şi fermentează până în septembrie. La noi, fiind zonă submontană, fructele se coc mai târziu. Aşteptăm să fermenteze cum trebuie şi abia atunci punem în funcţiune cazanele. După 1 octombrie, le dăm drumul”, ne declara Ioan Faur din Curtea, proprietarul unui cazan de 200 de litri.
Proprietarii de livezi spun că faţă de anul trecut, producţia a fost mai bună, însă în comparaţie cu 2013 ea a fost foarte slabă. Mulţi nu au avut ce strânge de pe ”moşii”.
”În partea noastră nu au prea fost prune. Eu am avut livezi din care nu am adunat nimic. Este şi motivul pentru care preţurile la aceste fructe au fost ridicate. Anul acesta, prunele de răchie s-au vândut cu 1 leu kilogramul, iar în urmă cu doi ani doar cu 40 de bani. În 2013, au fost localnici care au făcut şi 2000 de litri de ţuică. Acum, cine face 400 de litri trebuie să fie mulţumit”, consideră Ioan Faur.
Taxați de fisc
În zona Făgetului sunt cel puţin 20 de cazane de mare capacitate, cele mai multe fiind la Româneşti, Pietroasa şi Bethausen, câte patru în fiecare localitate.
Celelalte sate care deţin astfel de instalaţii de produs răchie sunt Margina, Curtea, Breazova, Tomeşti, Crivina de Sus, Botineşti, Zolt şi Poieni. Ele pot funcţiona doar dacă proprietarii le declară pornirea la vamă şi administraţiile financiare.
”În comparaţie cu anii trecuţi, vama a renunţat la măsura de sigilare a cazanelor, dar a rămas măsura de declarare a pornirii lor şi anunţarea la fisc a venitului, în baza căruia plătim accizele. În general, aceste lucruri se fac cu o zi înaintea punerii lor în funcţiune. Din păcate, măsurile nu sunt la fel în toată ţara. De exemplu, în tot Ardealul, nimeni nu-i întreabă pe producători de accize sau de vămi. Doar în Banat se respectă treaba aceasta”, mai spunea proprietarul din Curtea.
Poliţia îi atenţionează pe deţinătorii de cazane să fie foarte atenţi la locurile unde-şi ţin aceste instalaţii, deoarece în ultimii ani în estul judeţului s-a dezvoltat un adevărat fenomen al furtului acestora.