Zeci de crecători de oi din estul judeţului Timiş şi-au păstrat mieii fătaţi în iarnă pentru a-i vinde acum consumatorilor de carne din ţările arabe.
În zona Buziaş – Lugoj – Făget sunt pregătiţi pentru comercializare circa 25.000 de capete, pentru care firmele achizitoare oferă un preţ cuprins între 7,5 lei şi 8 lei pe kilogram.
Astfel în luna august, când se încheie Ramadanul, un animal poate valora între 250 şi 300 lei.
„Luna august e perioada propice pentru vânzarea acestor berbecuţi, dar fiecare fermier şi-a făcut un plan de afaceri. Cei care au considerat că au condiţii optime şi-au ţinut mieii, iar cei care nu au atâta păşune, teren şi apă i-au vândut la Paşti. Mulţi dintre crescători au considerat că e bine să-i ţină până în august, pentru a-i livra pe piaţa arabă. Preţurile sunt bune. Această piaţă e deschisă şi acum, în special în Iordania”, declara Gheorghe Mihăescu, preşedintele „Ovitim – Mioriţa” Lugoj.
Unul dintre fermierii care a preferat să nu-şi vândă animalele la Paşti este Ioan Beşliu din Sinteşti.
Tânărul crescător, stabilit în comuna Margina din Jina, judeţul Sibiu, are o turmă de 400 de oi ţurcane şi un efectiv de 300 de miei păstraţi pentru vânzare.
„Nu i-am vândut de Paşti, pentru că erau prea mici. Acum ajung către 30 – 40 de kilograme şi îi ţii la iarbă. Pe partea cealaltă pierzi la vânzarea laptelui. Dar şi preţul laptelui a scăzut faţă de anul trecut şi parcă e mai bine să creşti berbecuţi. Mă ocup de ei cu doi angajaţi. Am păşune concesionată şi treaba merge. Dăm animalele firmelor de carantină, care apoi îi vând în ţările arabe”, spunea fermierul.
Principalele state cu populaţie majoritar musulmană care importă berbecuţi din estul judeţului sunt Iordania, Arabia Saudită, Liban, Libia şi Maroc.