Luni, 25 iunie 2012, începând cu ora 9.00, elevii de clasa a VIII-a au susţinut primul lor examen important şi anume, proba scrisă la limba şi literatura română.
Luni, 25 iunie 2012, începând cu ora 9.00, elevii de clasa a VIII-a au susţinut primul lor examen important şi anume, proba scrisă la limba şi literatura română.
La examenul desfăşurat în Lugoj au participat 394 de elevi din municipiu şi din zonă. Astfel, au susţinut proba 13 elevi de la Şcoala Nr. 1, 28 de la Şcoala Nr. 2, 33 de la Şcoala Nr. 3, 42 de la Şcoala Nr. 4, 28 de la Şcoala „Eftimie Murgu”, 66 de la Şcoala Nr. 6, 24 de la Şcoala „Filaret Barbu, 46 de la Colegiul Hasdeu şi 62 de la Colegiul Brediceanu.
De asemenea, tot în Lugoj au susţinut examenul 4 elevi de la Şcoala din Victor Vlad Delamarina, 11 de la Şcoala din Pietroasa, 30 de la Şcoala din Ştiuca, un elev de la Şcoala Nr. 12 din Măguri şi 6 elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Inclusivă „Alexandru Roşca” Lugoj.
„Nu au fost înregistrate evenimente neplăcute, totul a decurs normal, în limita metodologiei. Sperăm că elevii s-au descurcat şi că vor face faţă cu bine şi celorlalte probe”, a declarat directorul Şcolii „Eftimie Murgu”, Daciana Ardelean.
Copiatul interzis!
Sălile în care s-a susţinut examenul au fost adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli a fost afişată lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
Supravegherea a fost asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea a disciplinei la care se susţine proba. Camerele de supraveghere nu au lipsit nici de la acest examen.
Subiectele
La primul punct de la examenul la romana la Evaluarea Nationala 2012, elevii au avut de dat un sinonim, de explicat rolul semnului exclamării într-o secvenţă, să selecteze un epitet şi o enumerare din text, să numească două moduri de expunere şi să prezinte în 30-50 de cuvinte semnificaţia unui paragraf din textul dat.
De asemenea, candidaţii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte în care să îşi prezinte opinia despre mesajul textului dat din ’Cireşarii’ şi să susţină opinia formulată prin două argumente potrivite.
La subiectul al doilea, fragmentul din revista ’Dilemateca’, elevii au avut de precizat numele autorului, un dezavantaj şi un avantaj al e-bookului, să alcătuiască o compunere de 80-150 de cuvinte în care să evidenţieze trăsăturile unui coleg sau prieten pasionat de lectură, să utilizeze două imagini artistice diferite în descrierea colegului sau prietenului, să respecte limita de spaţiu.
Elevii lugojeni au fost foarte mulţumiţi de cum s-au descurcat, fiind de părere că subiectele au fost accesibile.
„Subiectele au fost destul de uşoare, eu spun că m-am descurcat. Cel mai mult mi-a plăcut subiectul II, unde trebuia să facem o compunere despre un coleg care iubeşte literatura. Asta imi doream să-mi pice şi asta mi-a picat”, a spus o elevă de la Şcoala din Ştiuca.
Cea de-a doua disciplină la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literatura maternă, pe 26 iunie, iar ultima probă este matematica şi va avea loc pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate în dimineaţa zilei de 29 iunie, urmând ca depunerea contestaţiilor să se facă în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 18.00.